Wethouder Hoogeveen overleeft motie van afkeuring: laatste kans

ASSEN - Wethouder Maurice Hoogeveen van Assen heeft vannacht een motie van afkeuring overleefd in het dossier Sensor City. Hij krijgt nog een allerlaatste kans om zich te verbeteren.
"Dit was een zwaar debat voor mij, lang en pittig," zegt Hoogeveen in zijn slotwoord. "Ik ben blij met het vertrouwen van de meerderheid van de raad, maar ik wil graag vertrouwen van de hele raad. Dus ik ga extra mijn best doen voor die partijen die de motie van afkeuring steunden."

Excuses niet genoeg

De gemeenteraad van Assen praatte gisteravond over de problemen rond Sensor City. Het project verkeert in grote financiële problemen. Daarnaast leverde het project geen extra banen op, zoals wel was afgesproken.
Oppositiepartijen CDA, VVD, SP en GroenLinks dienden de motie van wantrouwen vannacht in na een pittig raadsdebat dat bijna zes uur uur duurde. Excuses van de wethouder vonden ze niet genoeg. Ze hebben onvoldoende vertrouwen in verbetering van zijn handelen in zware dossiers.
Lees meer: Assen als sensorstad op losse schroeven Genoeg door het stof
Maar de collegepartijen en OpAssen gaven geen steun aan de motie. Ze vonden dat de wethouder genoeg door het stof was gegaan en voldoende beterschap had beloofd voor de toekomst. "De wethouder heeft verbeteringen toegezegd, daar hebben wij vertrouwen in", stelt Martin Sagel van de PvdA.
Toch vindt CDA-voorman Eddy de Korte dat de wethouder zijn biezen had moeten pakken, ook al kreeg de motie onvoldoende steun. "Een goed verstaander, zeg ik dan. Maar ja, de democratie zegeviert."

Hoofdpijnmotie

Voor de ChristenUnie, één van de grootste criticasters in het sensordossier, was de motie van afkeuring 'een hoofdpijnmotie'. "We hebben heel erg geworsteld. Er is veel misgegaan, maar de wethouder heeft in het debat meerdere malen spijt betuigd."
Daarom steunt de partij de motie niet. "Maar dit is wel zijn laatste kans", aldus fractievoorzitter Bert Wienen. Wienen is wel zo eerlijk dat hij toegeeft dat zeker meespeelt dat de ChristenUnie een collegepartij is.
Lees meer: Hoogeveen: dit gaat me niet in de koude kleren zitten Moe maar opgelucht
Wethouder Maurice Hoogeveen was na afloop moe, maar opgelucht. "Het is heel lastig om een gevoel weg te nemen dat partijen je excuses niet oprecht vinden en daarom geen vertrouwen meer hebben."
Dat terwijl de wethouder zegt oprecht spijt te hebben. "Ik meen het zeker. En ik wil voor deze stad hard aan de slag. Die kans heb ik gekregen en ik ga me daarvoor inzetten."

Miljoenen weg

Wethouder Maurice Hoogeveen kwam in zware problemen door het dossier Sensor City en Sensor Universe. De afgelopen tien jaar is er vele miljoenen in de ontwikkeling van het sensorcluster gestoken. Assen zou het living lab worden in sensortechnologie.
Uiteindelijk heeft het ambitieuze project - dat 46 miljoen heeft gekost - niets opgeleverd. Zowel geen banen als succesvolle projecten. De wethouder heeft onvoldoende regie gehad, en de raad te laat over financiële problemen bij Sensor City geïnformeerd. De gemeente Assen stopte een miljoen euro in Sensor City.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.