Staatsbosbeheer stopt definitief met particuliere houtkap

Geen particuliere houtkap meer in de staatsbossen (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
Geen particuliere houtkap meer in de staatsbossen (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
ASSEN - Particulieren mogen geen bomen meer kappen in de bossen van Staatsbosbeheer. Aanleiding zijn recente ongelukken met bomenkap. Zo overleed in januari iemand uit Hengelo, nadat de boom die hij in Emmen wilde omzagen op hem en iemand anders was gevallen.
Eerder al werd de houtkap tijdelijk stopgezet na het dodelijke ongeluk, maar de organisatie wil nu definitief stoppen.

Ongelukken

De bosbeheerorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de ongelukken die gebeurden met particulieren die haardhout aan het kappen waren. Een van de houthakkers is daarbij om het leven gekomen. Dat was voor Staatsbosbeheer reden genoeg om te stoppen met de houtkap door particulieren.
Lees meer: Staatsbosbeheer: Voorlopig geen bomenkap na ongelukken
Andere mogelijkheden
SBB wil kijken naar andere mogelijkheden om particulieren toch van brandhout te kunnen voorzien. Een mogelijkheid zou zijn om bomen geveld langs de weg te leggen. Particulieren hoeven de stam dan niet meer uit het bos te halen.
In Nederland zijn totaal zo'n tweeduizend particulieren die haardhout uit de staatsbossen halen. Daarvan zo'n duizend in het noorden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.