Basisschool Smilde moet lokalen sluiten door betonrot

De basisschool moet per direct drie klaslokalen sluiten (Rechten: Google Streetview)
De basisschool moet per direct drie klaslokalen sluiten (Rechten: Google Streetview)
SMILDE - CBS De Schutkampen in Smilde moet per direct drie klaslokalen sluiten vanwege betonrot. Dit is tijdens een inspectie geconstateerd.
Leerlingen van de groepen zeven en acht krijgen vanaf komende maandag les aan de Elzenlaan, in het pand van het voormalige Jade College Smilde.
De overige lokalen en ruimtes in de school aan de Prins Hendrikstraat zijn veilig om te gebruiken, volgens de gemeente Midden-Drenthe. Op dit moment wordt er gewerkt aan een herstelplan.

Geschrokken

"Ik ben er van geschrokken", reageert Albert Velthuis, voorzitter van de raad van bestuur van COG Drenthe, waar de school onder valt. "Gelukkig is er niets gebeurd terwijl er kinderen op school waren."
Volgens Velthuis is het niet verantwoord om de klaslokalen open te houden. "De betonrot is ontdekt in drie klassen waar de groepen drie en vier les krijgen. Zij zijn verhuisd naar de klassen van groep zeven en acht. De oudste kinderen krijgen tijdelijk onderdak in een leeg schoolgebouw aan de Elzenlaan."

'Rest school wel veilig'

De andere lokalen in de school zijn wel veilig, weet Velthuis. "De drie lokalen waarin de betonrot is ontdekt, stammen uit 1979. Het zou gaan om een constructiefout die vaker voorkomt. De jongere en oudere delen van de school hebben geen problemen."

Barsten in beton

Bij betonrot is het ijzer in gewapend beton gaan roesten. Hierdoor zet het uit, waardoor er barsten ontstaan in het beton. Daardoor verzwakt de hele betonconstructie.
De ouders van de leerlingen zijn vandaag ingelicht over de betonrot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.