Politiek niet spraakzaam na spoedbijeenkomst over Tichelaar

ASSEN - De fractievoorzitters die vanavond bijeengeroepen waren door commissaris van de koning Jacques Tichelaar wilden niets zeggen over hun gesprek met hem.
"Wij gaan hier woensdag inhoudelijk op reageren", en "dat moeten wij eerst binnen de fractie bespreken", zijn veel gehoorde uitspraken na afloop van het spoedberaad.

Waar ging het ook al weer over?

Vanmorgen werd Tichelaar in verlegenheid gebracht door een artikel in de Volkskrant en Dagblad van het Noorden. Hij zou de integriteitscode hebben overschreden toen hij zijn schoonzus een ontwerpopdracht toespeelde bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen.
Tussen 17.00 uur en 18.00 uur vanavond sprak Tichelaar met de fractievoorzitters.
Lees meer: Tichelaar onder vuur: woensdag in debat met politiek Drenthe
Reacties zijn schaars
"De commissaris is heel open naar ons geweest. En het is ook goed dat hij dat heeft gedaan", vertelt Riëtte Wollerich van het CDA. Maar ze wil niet zeggen wat Tichelaar de fractievoorzitters heeft verteld. "Wij hebben woensdag, in het openbaar, zoals het hoort, het gesprek over wat onze politieke weging hiervan is in de Provinciale Staten."
Wel werd vanavond uit gesprekken met verschillende fractievoorzitters duidelijk dat commissaris van de koning Tichelaar nu op een rijtje gaat zetten wat, wanneer is gebeurd. Dat document stuurt hij de fracties waarschijnlijk maandag toe.

Huize Tetrode

De commissaris reageerde eerder vanmiddag al bij RTV Drenthe dat het weliswaar niet handig was geweest dat zijn schoonzus het ontwerp voor Huize Tetrode had gemaakt, maar dat hij zich daar op geen enkele manier mee had bemoeid.
"Mijn betrokkenheid bij Huize Tetrode was zeer afstandelijk. Pas vlak voor de presentatie van de schets werd voor mij duidelijk dat er een familierelatie was. Toen was het werk al voor viervijfde gedaan en er werd ambtelijk voor gekozen dat we de opdracht niet in zijn totaliteit gingen terugdraaien."
Woensdag wordt in de Provinciale Staten gedebatteerd over de rol van Tichelaar bij het verstrekken van een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.