Geen ruimer kinderpardon in deze kabinetsperiode

Er komt geen ruimer kinderpardon (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)
Er komt geen ruimer kinderpardon (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)
DEN HAAG/EMMEN - Het kabinet gaat de kinderpardonregeling niet verruimen. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had
om een verruiming van het kinderpardon gevraagd. Toen gaf de staatssecretaris al aan niet van plan te zijn om hieraan te voldoen.
Het kabinet besprak de kwestie vrijdag in de ministerraad. Klaas Dijkhoff wil dat een verruiming van het kinderpardon pas wordt besproken bij de kabinetsformatie.
98 procent van de aanvragen voor een kinderpardon wordt nu afgewezen. Eén kind kwam vorig jaar in aanmerking voor het kinderpardon.
Raymond Wanders, PvdA-fractievoorzitter in Emmen, zet zich al langer in voor een versoepeling van het kinderpardon. Hij is teleurgesteld. "Ik kan nu alleen maar hopen dat Nederland gaat stemmen op partijen die voor een verruiming van het kinderpardon zijn."
Ook geeft Raymond Wanders aan niet alle punten uit de motie terug te zien in de brief van de staatssecretaris. "In de brief staat alleen iets over kortere procedures. ik zie niets staan over het internationaal kinderrechtenverdrag".
Een pleidooi van hem en andere noordelijke fractievoorzitters leidde ertoe dat de PvdA een verruiming in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.