Tijdlijn: Jacques Tichelaar van 2009 tot 2017

Jacques Tichelaar (Rechten: ANP)
Jacques Tichelaar (Rechten: ANP)
ASSEN - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar ligt onder vuur. De commissaris zou zijn schoonzus een klus hebben toegespeeld. Het is niet voor het eerst dat Tichelaar in opspraak raakt.
Tichelaar kwam sinds 2009, toen hij als commissaris van de koning werd geïnstalleerd, regelmatig in het nieuws. Zo haalde hij zich meerdere keren de woede op de hals na uitlatingen in nieuwjaarstoespraken. En hij mengde zich in een ruzie tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland. Die laatste bleek de zwager van Tichelaar te zijn.
Wat is er allemaal gebeurd sinds 2009? Een overzicht.
6 mei 2009 - Jacques Tichelaar begint aan zijn werkzaamheden als commissaris van de koning in Drenthe. Daarvoor is hij PvdA-Kamerlid.
3 juni 2009 - Tichelaar legt tijdens zijn eerste vergadering in Provinciale Staten een spreekverbod op. Hij wil dat de Staten niet meer met de media praten over het onderzoek naar het uitlekken van het EuroChamp-rapport.
3 juli 2009 - Professor Hans Engels noemt de rol van Tichelaar tijdens een vergadering Provinciale Staten over de Eurochamp-affaire opmerkelijk. Volgens hem kan Tichelaars positie als commissaris van de koning in gevaar komen.
12 januari 2010 - Tichelaar stelt in zijn nieuwjaarstoespraak dat de provincie 'keihard' aan de bak moet om het vertrouwen te herstellen, naar aanleiding van de Eurochamp-affaire. In dezelfde toespraak spreekt hij zich uit over het dumpen van kernafval in de Drentse zoutkoepels. Dat leidt tot ophef, volgens professor Hans Engels gaat Tichelaar te ver.
20 juni 2010 - CDA-Statenlid Bert Peters vindt dat Tichelaar het aanzien van zijn ambt schaadt. Reden: de commissaris gaat scheiden en heeft een nieuwe verhouding.
24 juni - De komst van een recreatiepark in Ansen stuit op veel verzet in het dorp. Een buurman zegt dat er sprake is van belangenverstrengeling, omdat Tichelaar een verhouding heeft met een van de deelnemers van het project rondom het park.
8 januari 2011 - Opnieuw ophef om een nieuwjaarstoespraak van Tichelaar. VVD-kamercentrale-voorzitter Ewout Klok vindt dat Tichelaar zijn boekje te buiten ging. Tichelaar stelde een kabinetsbezoek voor als 'een bliksembezoek met een Hummer die als door Drenthe scheurend de Ecologische Hoofd Structuur aan flarden rijdt, wat piketpaaltjes slaat, de protesterende Drenten nog net ontwijkend.'
12 januari 2013 - Kamerlid Agnes Mulder (CDA) hekelt uitlatingen van Tichelaar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Tichelaar pleit voor een fusie van provincies en een opschaling naar grotere gemeenten.
1 maart 2013 - Tichelaar heeft zich nadrukkelijk gemengd in de ruzie tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland. Wijland blijkt de zwager te zijn van Tichelaar.
4 maart 2013 - Tichelaar zal niet meer als bemiddelaar optreden in zaken waarbij een familielid mogelijk betrokken is. Dat schrijft hij in een brief aan provinciale staten.
6 maart 2013 - De bemoeienis van Tichelaar rond de rel tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland heeft geen politieke gevolgen.
13 augustus 2013 - Verbazing onder Asser raadsleden. In een brief maakt Tichelaar het besluit bekend dat Carry Abbenues waarnemend burgemeester in Assen wordt en dat zij Sicko Heldoorn opvolgt. In de brief wordt volgens de raadsleden de suggestie gewekt dat Heldoorn zelf zijn functie neerlegde, terwijl dat niet zo is.
8 januari 2014 - De directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) uit kritiek op de nieuwjaarstoespraak van Tichelaar. De commissaris zei het teleurstellend te vinden dat de NOM er niet in slaagt om miljoenen belastinggeld in te zetten om het bedrijfsleven te stimuleren.
24 september 2014 - Provinciale Staten van Drenthe willen verder met commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA). Ze hebben besloten hem voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.
22 november 2014 - Tichelaar en loco-commissaris Rein Munniksma staan onder verscherpt toezicht van de politie. Ze worden beveiligd na het aanbieden van het onderzoeksrapport naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.
7 januari 2015 - En weer is er kritiek na de nieuwjaarstoespraak van Tichelaar. Tichelaar zegt daarin dat gemeenteraden uitblinken in gekrakeel en muggenzifterij. Staatsrechtgeleerde Hans Engels noemt de uitspraken bizar en ook raadsleden zijn boos.
21 februari 2015 - Provinciale politici hebben forse kritiek op Tichelaar, die ineens in opstand komt tegen vijftig windmolens in de Veenkoloniën.
11 maart 2015 - De commissaris bestrijdt dat hij fout heeft gehandeld toen hij zich uitsprak over windmolens.
6 januari 2016 - De opmerkingen van Tichelaar over de komst van een Factory Outlet Center naar Assen zijn slecht gevallen. Volgens hem duurt het allemaal veel te lang met de komst van een FOC. Tichelaar ligt weer onder vuur.
8 januari 2016 - 'Commissaris onwaardig'. Zo noemt Lambert Zwiers van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord de uitspraken van Tichelaar tijdens zijn nieuwjaarsspeech.
10 maart 2016 - De Marple-gate uit 2014 bij de provincie Drenthe krijgt een staartje. De ontslagen politiefunctionaris Greet Elsinga, die ook het omstreden recherchebureau Marple runde, vecht haar ontslag aan.
21 maart 2016 - Tichelaar wil de Drentse medewerking aan de opvang van vluchtelingen, windmolens en natuurplannen opzeggen als de sluiting van de gevangenis in Veenhuizen doorgaat.
26 mei 2016 - De Eurochamp-affaire uit 2008 blijft de provincie Drenthe achtervolgen. Journalist Gerard de Kleine uit Emmen doet aangifte tegen commissaris van de koning Jacques Tichelaar vanwege het vernietigen van bewijsmateriaal.
27 juni 2016 - Tichelaar wordt niet vervolgd voor het vernietigen van bewijsmateriaal. Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend.
25 februari 2017 - Een nieuwe rel rond Jacques Tichelaar. Hij overtrad de integriteitscode door zich te bemoeien met een ontwerpopdracht voor zijn schoonzus, melden Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. Dezelfde dag is er een spoedberaad in Provinciale Staten. Tichelaar ontkent dat hij de integriteitscode heeft overschreden.
28 februari 2017 - Tichelaar zegt nu toch de naam van zijn schoonzus te hebben aangedragen voor de ontwerpopdracht. Gedeputeerde Cees Bijl zegt dat Tichelaar beter had moeten nadenken voor hij de naam van zijn schoonzus noemde.
Ook duikt Tichelaars naam op in een affaire in de gemeente Westland (Zuid-Holland). Tichelaar zou slachtoffer zijn geweest van identiteitsfraude.
Emeritus hoogleraar Hans van den Heuvel vindt dat de commissaris moet opstappen.
1 maart 2017 - De Drentse politiek debateert over de kwestie rond Tichelaar. RTV Drenthe zendt het debat vanaf 14.50 uur live uit op televisie en internet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.