Distilleerderij Turv na anderhalf jaar in de verkoop

Matthieu Smakman in zijn distilleerderij (Rechten: archief RTV Drenthe)
Matthieu Smakman in zijn distilleerderij (Rechten: archief RTV Drenthe)
EXLOO - Anderhalf jaar nadat Matthieu en Hermy Smakman hun plannen om een distilleerderij te beginnen bekendmaakten, staat hun bedrijf in Exloo alweer te koop.
Op een
voor bedrijven is te zien dat de bedrijfspanden, de grond, het bedrijfsvermogen, de kennis en de receptuur voor drie miljoen te koop worden aangeboden.

1,8 miljoen

De familie Smakman kocht zo'n twee jaar geleden het voormalige streekmuseum Bebinghehoes om de distilleerderij te beginnen. Het opzetten van het bedrijf ging gepaard met een investering van 1,8 miljoen euro.
Nadat vorig jaar in april de grote ketels werden geleverd, werd in juli vorig jaar de eerste whisky gebotteld.

Geen whisky

Hoewel, whisky? Officieel mocht Turv zijn sterke drank niet die naam geven, bleek al snel. Brancheorganisatie SpiritNL maakte bezwaar, omdat de drank van Turv binnen drie maanden wordt geproduceerd. Volgens de regels van SpiritNL moet whiskey minstens drie jaar in een eikenhout vat rijpen.

'Klaar met kwartiermaken'

Matthieu Smakman liet weten dat hij de regels onzin vond, maar haalde wel de term whisky van zijn flessen. Waarom het bedrijf nu al in de verkoop staat, wil hij niet zeggen. "Ik ben klaar met kwartiermaken", is het enige dat hij kwijt wil.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.