'Schadeclaims gasopslag Langelo moeten sneller worden afgewikkeld'

Gasopslag Langelo (Rechten: archief RTV Drenthe)
Gasopslag Langelo (Rechten: archief RTV Drenthe)
STEENBERGEN - Het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld moet bij de NAM aandringen op een snelle afwikkeling van schadeclaims van inwoners in Steenbergen naar aanleiding van de gasopslag in Langelo.
Dat vinden de partijen Gemeentebelangen, GroenLinks en Lijst Groen Noordenveld. De drie partijen dienen vanavond een motie in.

Scheuren in huizen

Inwoners ontdekten in de winter van 2014 op 2015 scheuren in hun huizen. Het dorp ligt boven de gasopslag bij Langelo. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAM, bleek dat de gasopslag niet de oorzaak was.
Medio maart
Bewoners waren ontevreden over dat onderzoek, waarna ingenieursbureau Witteveen+Bos nader onderzoek ging doen. "Dat zou aanvankelijk in januari vrij worden gegeven, maar dat wordt nu medio maart. Alle betrokken bewoners met schade hebben daarover ook een brief gehad", zegt Sape Jan Terpstra van de NAM. Volgens hem is het college eveneens op de hoogte.
Terpstra laat weten dat de NAM op afstand staat. "Zodra Witteveen+Bos het onderzoek oplevert, kunnen wij overgaan tot het afwikkelen van de schadeclaims."

Schadeclaims

"De gemeenteraad vindt dat de bewoners nu zo snel mogelijk moeten weten hoe en wanneer de schadeclaims worden afgewikkeld. Ook wil de gemeenteraad op de hoogte blijven van de voortgang van de claims", schrijven de partijen.
Volgens de drie partijen zou de raad door de NAM op de hoogte worden gesteld van de stand van zaken over een vervolgonderzoek naar de effecten van de gasopslag Langelo op bodemstijging en -daling. "Dat is tot nu toe niet gebeurd." De NAM bestrijdt die kritiek en zegt dat betrokkenen wel degelijk op de hoogte zijn gehouden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.