Werkstraf voor mestsilodrama waarbij Drent zwaargewond raakte

Bij het drama in Makkinga kwamen drie mensen om (Rechten: ANP/Catrinus van Veen)
Bij het drama in Makkinga kwamen drie mensen om (Rechten: ANP/Catrinus van Veen)
ZWOLLE/MAKKINGA - Een werkstraf van 240 uur een en jaar voorwaardelijke celstraf. Die straf kreeg de directeur van een bedrijf dat in 2013 verantwoordelijk was voor het ongeluk met een mestsilo in Makkinga. Daarbij kwamen drie mannen uit Friesland om. Een man uit Veenhuizen raakte zwaargewond.
De rechtbank in Zwolle heeft het reinigingsbedrijf een boete van 100.000 euro opgelegd.

'Ten dode opgeschreven'

Het drama in het Friese Makkinga begon toen een man uit Nijland, die in de silo werkte, zijn bewustzijn verloor. Het luchtmasker dat hij droeg, was niet geschikt voor een ruimte met zoveel giftige gassen. Ook ontbraken reddingsmiddelen waardoor deze werknemer bij gevaar 'feitelijk ten dode was opgeschreven', aldus de rechtbank.

Vergeefse reddingspogingen

Een andere man uit Nijland, die toezicht hield, wilde zijn collega redden, maar ook hij verloor op de bodem van de silo het bewustzijn en overleed. Nog twee mannen daalden af, onder wie de zoon van de veehouder. Hij kwam ook om het leven. De vierde betrokkene, de man uit Veenhuizen. raakte zwaargewond. Hij is nog altijd aan het revalideren.
Lees meer: Drie mensen in mestsilo Makkinga overleden
Het vonnis van de rechtbank was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.