'Verdachte poging doodslag mag niet onbehandeld op straat komen’

Het OM eist vier jaar cel tegen een 32-jarige man uit Annerveenschekanaal (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het OM eist vier jaar cel tegen een 32-jarige man uit Annerveenschekanaal (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/ANNERVEENSCHEKANAAL - Het Openbaar Ministerie eiste vandaag vier jaar cel tegen een 32-jarige man uit Annerveenschekanaal.
Op 22 oktober kneep de man thuis de keel van zijn ex-vriendin dicht, volgens de officier van justitie een poging tot doodslag. Toen de vrouw 112 had gebeld en de politie kwam, belandde de man in een worsteling met een paar agenten en spuugde hij er één in het gezicht.

Geweld tijdens proeftijd

Omdat de man nog in een proeftijd zat van een eerdere veroordeling voor een poging tot doodslag, wil de aanklager dat de verdachte een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van een half jaar nu ook gaat uitzitten. Ook eiste hij een contactverbod met zijn ex voor vijf jaar.

Meer onderzoek

Maar het liefst wil de officier dat de rechtbank de man uit Annerveenschekanaal eerst naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht stuurt voor uitgebreid psychiatrisch onderzoek. Hij is eerder veroordeeld voor een poging tot moord en een poging tot doodslag op twee andere ex-vriendinnen.
Vanwege zijn agressie en mogelijke psychiatrische problemen, maakt het Openbaar Ministerie zich ernstige zorgen over de man. “We moeten voorkomen dat er een vierde slachtoffer valt, dat hij weer in herhaling valt”, aldus de officier. “Deze man moet niet onbehandeld op straat komen.”

Dr. Phil

De verdachte ontkent zelf dat hij problemen heeft. Volgens hem had zijn ex een drankprobleem en een psychische stoornis. “Ik was de Dr. Phil in onze relatie”, zei hij tegen de rechtbank. De wurgsporen in haar nek en hals heeft de vrouw volgens de verdachte zelf veroorzaakt. “Ze is een actrice.”
Hij zei zijn ex nooit met een vinger te hebben aangeraakt. Toch verklaarden buren bij de politie dat er veel vaker sprake was geweest van huiselijk geweld en dat ze de vrouw meerdere keren hadden horen gillen.
De officier van justitie hoopt op heropening van het onderzoek. Als de rechtbank dit niet doet, doet ze op 28 maart uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.