Drenthe koos: VVD de grootste in bijna alle Drentse gemeenten

ASSEN - De verkiezingen zijn in Drenthe gewonnen door de VVD. Alleen in de gemeente Hoogeveen werd het CDA de grootste en in de gemeente Emmen staat de PVV bovenaan.
De drie grootste partijen in Drenthe zijn de VVD (19,4 procent), het CDA (14,4 procent) en de PVV (12,9 procent). Het gat met de SP, die op 12,0 procent van de stemmen mocht rekenen, is klein.

Regeringspartijen verliezen

De PvdA heeft in Drenthe bijna driekwart van haar kiezers verloren. Dat is een historisch verlies. In alle gemeenten heeft regeringspartij VVD wat ingeleverd, toch is die partij de grootste in Drenthe.

Progressief groeit

GroenLinks is de grootste groeier in onze provincie. De partij zag het aantal stemmers verviervoudigen. Stemden in 2012 nog 5.352 Drenten op GroenLinks, nu deden 24.530 mensen dat. De partij komt daarmee op 8,1 procent van de stemmen.
Ook D66 is fors gegroeid. Kon de partij in 2012 nog rekenen op bijna 6 procent van de stemmen, nu stemde ruim 10 procent van de Drenten voor die partij.
Bekijk in het kaartje hieronder precies hoe er is gestemd.

Opkomst

Dit jaar zijn flink meer mensen zijn gaan stemmen. Het percentage komt uit op 82,0 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging 76,9 procent van de kiezers naar de stembus.
Emmen was de laatste gemeente die met uitslagen kwam. In die gemeente was de opkomst het laagst: 79,0 procent. Dat is wel meer dan in 2012, toen 72,0 procent van de stemgerechtigden naar de stembus gingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.