Tynaarlo: NS moet tarragrond weghalen

Een picknickbankje staat eenzaam in het park waar bijna niets wil groeien (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een picknickbankje staat eenzaam in het park waar bijna niets wil groeien (Rechten: archief RTV Drenthe)
TYNAARLO - De Nederlandse Spoorwegen moeten alsnog zorgen voor een fatsoenlijk park langs het spoor bij Tynaarlo, vindt een meerderheid van de gemeenteraad.
In 2013 werd langs het spoor bij het dorp vervuilde grond gesaneerd. Het perceel werd opgehoogd met zogenaamde tarragrond, afkomstig van de aardappelindustrie. In die grond zitten veel rottende plantenresten, wat zorgt voor de vorming van methaangas. De grond stonk en aangeplante bomen gingen dood. Het wandelbos dat de Nederlandse Spoorwegen aan de inwoners van Tynaarlo hadden beloofd werd een grote mislukking.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"De NS moeten nu hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", zegt VVD-fractievoorzitter Gezinus Pieters. "Juridisch gezien zijn er geen fouten gemaakt, maar er is wel een belofte gedaan aan de inwoners van Tynaarlo." Een commissie van de gemeente heeft zich afgelopen jaar verdiept in de gang van zaken rond de tarragrond, de uitkomsten werden twee weken gelden bekend.

Oplossingen

Het park kan op twee manieren worden hersteld. De meest dure, maar volgens veel raadsleden de beste, methode is de 47.000 kuub tarragrond afgraven en vervangen door schone grond. Burgermeester Marcel Thijsen schat de kosten tijdens de raadsvergadering op zo'n 3 miljoen euro: "Maar we hebben die vraag niet voorgelegd aan een aannemer."
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ook nog een andere optie. Planten in de tarragrond poten die de aarde in zo'n vijf jaar zuiveren, waarna de grond alsnog geschikt is voor een park.

Bewoners hebben nog hoop

De bewonersvereniging hoopt nog steeds dat het dorp ooit het beloofde park krijgt. "Wij willen gewoon dat het park gerealiseerd wordt", aldus Erik Rona van dorpsbelangen Tynaarlo. Welk plan de gemeente uit de kast trekt als de NS niet willen meewerken aan het oplossen van het probleem werd gisteravond niet duidelijk. De raad neemt over twee weken een beslissing.
De NS kon inhoudelijk nog niet ingaan op de oproep van Tynaarlo, maar is bereid met de gemeente in gesprek te gaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.