Defensie perkt regeling voor slachtoffers chroom-6 in

Het NAVO-depot in Coevorden (Rechten: Defensie)
Het NAVO-depot in Coevorden (Rechten: Defensie)
DEN HAAG - De coulanceregeling van het ministerie van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf wordt aangepast.
Een aantal aandoeningen wordt van de lijst gehaald, omdat het niet waarschijnlijk is dat ze worden veroorzaakt door werken met chroom-6.

Onderzoek

De aanpassing is het gevolg van nog lopend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt Defensie vandaag. Mensen die op grond van deze verwijderde aandoeningen een uitkering hebben gekregen, hoeven die niet terug te betalen.

Depots in Coevorden en Ter Apel

In verschillende NAVO-depots werd met de giftige verf gewerkt, onder meer in Coevorden en Ter Apel. In die werkplaatsen kwamen medewerkers in aanraking met coating en verf, waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat. Tientallen mensen die in Coevorden en Ter Apel hebben gewerkt, meldden zich in juni 2015 met gezondheidsklachten.
Bijna 250 mensen hebben een uitkering gekregen op grond van de coulanceregeling, bleek in oktober. Meer dan 2.500 (oud-)medewerkers die met chroomverf werken of werkten, hebben zich bij Defensie gemeld. De coulanceregeling werd in maart 2015 ingesteld.

Kritiek

Het RIVM verwacht dat het onderzoek naar chroom-6 na de zomer klaar is. Er was in de Tweede Kamer eerder kritiek op de duur van het onderzoek. Defensie zei toen dat versnelling de kwaliteit van het onderzoek zou aantasten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.