Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijgt kist vol spullen van Joodse boerenknecht

WESTERBORK - Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft gisteren een kist vol spullen van een Joodse boerenknecht ontvangen. Gerard Jansen uit het Achterhoekse Baak bracht de kist naar Drenthe.
Het gaat om de kist van Horst Elias, een Joodse boerenknecht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork belandde.

Zolder

Elias werkte op de boerderij bij de opa van Jansen. Hij kwam via Kamp Westerbork in Auschwitz terecht, waar hij is vermoord. De kist met spullen bleef achter in Baak, op zolder bij de grootvader van Jansen.

Goede plek

Jansen speelde als kind met de spullen in de kist, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Toen hij jaren later de kist weer tegenkwam, is hij zich gaan verdiepen in Elias. Hij wilde dat de kist, waar ook brieven en kaartjes in zitten, op een goede plek terecht zou komen. Uit respect voor de geschiedenis van Horst Elias bracht hij de spullen daarom naar Westerbork.

Verhaal van Elias

Conservator Guido Abuys van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is blij met de spullen: "Bizar dat je hier een sandaal van Elias in handen hebt. Ik ben er heel blij mee, vooral omdat dit allemaal mogelijkheden biedt om het verhaal van Elias te vertellen", aldus Abuys.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.