Straf voor opbouwen hennepkwekerij in Eelde

Werkstraf voor een 44-jarige man uit Hoogezand voor het opzetten van een kwekerij (Rechten: Pixabay.com)
Werkstraf voor een 44-jarige man uit Hoogezand voor het opzetten van een kwekerij (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN/EELDE - Dat een hennepkwekerij hebben verboden is, wist hij wel. Maar dat het bezit van de spullen die ervoor nodig zijn, zoals lampen en kweekbakken, ook verboden is, was nieuw voor een 44-jarige man uit Hoogezand.
De politie vond in november 2015 in de loods van zijn tegelhandel in Eelde een grote hoeveelheid spullen om een kwekerij op te zetten aan. Daarvoor veroordeelde de rechter hem vandaag tot honderd uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk.

Inbraak

Als de Hoogezandster had geweten dat hij strafbaar bezig was, had hij destijds waarschijnlijk niet aan de politie gevraagd om naar zijn pand te komen, nadat zijn zoon ontdekte dat er was ingebroken. Dat deed hij nu wel. Zijn zoon liet de agenten binnen en daar zagen ze onder meer 269 kweekbakken voor hennepplanten, tientallen lampen, transformators, pompen en jerrycans met plantengroeimiddelen. De Hoogezandster werd opgepakt en gaf toe dat hij bezig was met de inrichting van een hennepkwekerij.

Één keer geoogst?

In de loods was in 2013 ook al een kwekerij opgerold. Omdat de agenten een sterke hennepgeur roken en hennepresten vonden, gingen zij er vanuit dat de Hoogezandster vlak voor hun inval ook nog had geoogst. Ze berekenden dat er plek was voor meer dan duizend planten en dat die oogst de man ruim 90.000 euro moest hebben opgebracht. Dat bedrag moest de man terugbetalen aan de staat, vond de officier van justitie voorafgaand aan de zaak.
Maar de Hoogezandster ontkende die oogst. Tijdens de rechtszaak vond de officier toch ook dat er te weinig voor was. De rechter was het met haar eens. Daarom hoeft de man het enorme bedrag niet te betalen.

Handlanger

Een 56-jarige handlanger uit Groningen, die een paar keer kweekspullen naar de loods zou hebben gebracht, werd vrijgesproken. De rechter vond wel dat hij betrokken was bij de opbouw van de kwekerij, maar dit had het Openbaar Ministerie niet goed op zijn dagvaarding gezet. Daarom kon de rechter niks anders dan de man vrijspreken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.