NAM handelt aardbevingsschade niet meer zelf af

Schade na een beving in Groningen (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Schade na een beving in Groningen (Rechten: ANP/Remko de Waal)
ASSEN - De NAM trekt zich terug uit de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen.
De uitvoeringsorganisatie die voor de NAM de schade in het gasgebied afhandelt, het Centrum Veilig Wonen, neemt geen inhoudelijke beslissingen meer in het schadeproces. Het gasconcern in Assen maakte vrijdag bekend dat het zich volledig terugtrekt uit het systeem van schadeafhandeling.

Nieuw protocol

Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), neemt de verantwoordelijkheid over. De nieuwe procedure voor de afhandeling van schades gaat vanaf 1 juli in. Een onafhankelijke commissie oordeelt vanaf dan over schades en schadebedragen. Kleine schades binnen het effectgebied van een beving worden in het nieuwe protocol direct hersteld zonder verder onderzoek.

Schone lei

Verder doet de NAM bewoners een eenmalig aanbod om met een schone lei te kunnen beginnen per 1 juli. Hans Alders is hierover nog met de NAM in gesprek. Maar het gaat in ieder geval om een eenmalig aanbod van NAM om voor 1500 euro aan schade te herstellen. Het aanbod geldt voor bewoners met openstaande schadedossiers.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde donderdag nog dat de aanpak van de problemen rond de gaswinning te fragmentarisch is. In een aanvullend onderzoek naar de gaswinning werd er ook op aangedrongen de NAM uit het systeem van schade-afhandeling te halen.

Slager keurt eigen vlees

De afgelopen jaren is er veel kritiek op de rol van de NAM geweest. Dat wordt gezien als de belangrijkste reden waarom de schade-afwikkeling zo moeizaam verloopt. De kern van de kritiek is dat de slager als het ware zijn eigen vlees keurt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.