Stelling: Hoezo sparen? Geld moet rollen!

Spaart u wel of juist niet? (Rechten: pixabay.com)
Spaart u wel of juist niet? (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Sparen is voor veel mensen moeilijk. Bijna een op de drie Nederlandse huishoudens heeft te weinig geld achter de hand voor tegenvallers.
Ondanks alle inspanningen van het Nibud is dat aandeel al zeker tien jaar nauwelijks veranderd. Volgens het voorlichtinginstituut beseft vrijwel iedereen wel dat sparen belangrijk is, maar zit het gewoon niet in de aard van de mens om met de toekomst bezig te zijn.
Dat daardoor 2,5 miljoen huishoudens geen fatsoenlijke financiële buffer hebben, noemt het Nibud 'zeer zorgelijk'. Zo'n spaarpotje is volgens het instituut nodig, bijvoorbeeld als de auto of wasmachine het begeeft of als het eigen risico in de zorg moet worden betaald.

Sparen als vaste last

Het Nibud zou graag zien dat sparen bij de vaste maandelijkse lasten gaat horen. Banken kunnen daarbij helpen door automatisch sparen makkelijker te maken. Ook zou het bij aankoop van bijvoorbeeld een mobieltje mogelijk moeten zijn om gelijk te beginnen met sparen voor het volgende toestel. Ook pinsparen kan helpen. Daarbij rondt de bank pinbedragen naar boven af en wordt het verschil op de spaarrekening gestort.

Stelling

Bent u het eens met het Nibud en is het zorgelijk dat we te weinig sparen? Of moeten we geen geld oppotten en de centen juist uitgeven?


Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op
en laat uw reactie achter.


Vorige stelling

Gisteren ging onze stelling over de twee reuzepanda's die vanuit China naar ons land zijn gekomen. We vroegen u of ze niet beter in China hadden kunnen blijven. 81 procent van de stemmers was het daarmee eens. In totaal brachten 2.217 mensen een stem uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.