Kamerlid: Waarom zijn stukken in dossier Sharleyne staatsgeheim?

Sharleyne kwam in 2015 om het leven (Rechten: Persbureau Meter)
Sharleyne kwam in 2015 om het leven (Rechten: Persbureau Meter)
HOOGEVEEN - Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV wil weten of het klopt dat er stukken uit het dossier van het onderzoek naar de dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen als staatsgeheim zijn bestempeld.
Helder vraagt dit schriftelijk aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. De advocaat van de vader van Sharleyne deed in februari een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Hij wilde alle berichten die zijn uitgewisseld tussen het arrondissementparket Noord-Nederland en de justitietop in Den Haag inzien. Dat verzoek is afgewezen, omdat er het stempel staatsgeheim op zou zitten.
Lees meer: OM weigert inzage in vertrouwelijke stukken over Sharleyne
Kamerlid Helder wil weten of dit klopt en hoe het kan dat dit onderzoek de veiligheid van de staat zou raken. "Dit heb ik nog nooit gehoord, maar ik weet dus niet of het wel of niet kan. De vader mag het dossier niet inzien, dit is niet alleen pijnlijk maar ook heel onduidelijk. Bij zo'n onderzoek heb ik dit nog nooit gehoord," zegt Lilian Helder. "De vader van het meisje wordt wel heel snel en bot afgewezen zo."
Ook de advocaat van de vader van Sharleyne is hier niet blij mee: "Dit riekt naar misbruik van de rubricering om voor het OM nadelige informatie af te schermen. Wellicht zijn fouten gemaakt die niet aan licht mogen komen," zegt Sébas Diekstra.

Geseponeerd

Sharleyne kwam in juni 2015 om het leven. Ze werd dood onderaan de flat De Arend in Hoogeveen gevonden. Het is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd. Na de dood van Sharleyne werd haar moeder als verdachte gezien. Maar wegens gebrek aan bewijs werd de zaak geseponeerd.

Toch vervolgd

De vader van Sharleyne vond dat het OM te weinig onderzoek had gedaan en de zaak te snel seponeerde en stapte naar het gerechtshof. Het hof bepaald uiteindelijk dat het OM de moeder alsnog strafrechtelijk moet vervolgen. "De arme man moest zelf een procedure starten, hij is nog helemaal niet aan rouwverwerking toe gekomen. Maar hij heeft hierin dus wel gelijk gekregen. Het OM is nu aan zet, maar minister Blok moet er wel voor zorgen dat de vader duidelijkheid krijgt waarom hij de stukken niet mag inzien," aldus Helder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.