Edelherten hebben lange weg te gaan naar Drents-Friese Wold

Edelherten in het Drents-Friese Wold, met of zonder hek? (Rechten: Pixabay.com)
Edelherten in het Drents-Friese Wold, met of zonder hek? (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - De herintroductie van de edelherten in het Drents-Friese Wold wordt nog een hele toer. De grote vraag is of er metershoge hekken rondom het gebied moeten komen, of dat de beesten vrij mogen zijn om in en uit te wandelen.
Henk van Hooft, voorzitter van Nationaal Park Drents-Friese Wold wil geen hekken, zo zei hij in het Radio Drenthe programma Cassata. Hij pleit voor andere beheersmaatregelen, zoals afschieten en schaderegeling met de boeren. "Bovendien zouden er in het gebied zelf grazige weides als foerageergebied moeten komen", aldus Henk van Hooft.
Lees meer: Omwonenden Drents-Friese Wold zien edelherten graag komen
Vertrapte bollenvelden
De boeren in de omgeving pleiten wél voor hekken. Zo ook bollenteler Henk Joling uit Dwingeloo. Hij heeft velden rond het Drents-Friese Wold met tulpen en lelies, en hij vreest dat zijn bollenvelden vertrapt gaan worden door het nieuwe grote wild. "Onze bollen worden al verkocht voordat ze geplant worden. Ik ben bang dat ik niet kan leveren wat de afnemer besteld heeft. Daardoor haken afnemers af, als je steeds niet aan de afgesproken bestelling kan voldoen."
Lees meer: 'Edelherten passen goed in Drents-Friese Wold'
'U speelt met levens'
Johan Moes, VVD-raadslid en ex-landbouwer en campinghouder ziet ook grote gevaren voor de verkeersveiligheid als de edelherten er komen. "Ik vind dat de stuurgroep met de levens van mensen speelt, als dit hele verhaal doorgaat." Henk Van Hooft reageert hierop: "Er is een risico voor de verkeersveiligheid. Maar dat er gespeeld wordt met levens door ons, dat vind ik te ver gaan."
Lees meer: VVD Drenthe: 'Wij zijn niet zo voor edelherten in Drents-Friese Wold'
Volgens Van Hooft duurt het zeker nog een paar jaar om in de stuurgroep met alle betrokken partijen tot een 'consensus' te komen. Zekerheid over de komst van de edelherten en al dan niet een hek er om heen, zal dus nog wel even gaan duren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.