'Verbied bijzondere zware voertuigen op spoorwegovergangen'

De Maatschappij Voor Beter OV pleit voor een verbod op bijzondere zware voertuigen op spoorwegovergangen (Rechten: ANP/Siese Veenstra)
De Maatschappij Voor Beter OV pleit voor een verbod op bijzondere zware voertuigen op spoorwegovergangen (Rechten: ANP/Siese Veenstra)
UTRECHT - Er moet een verbod komen op bijzondere zware voertuigen, zoals hoogwerkers, diepladers en hijskranen, op spoorwegovergangen.
Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan demissionair Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Aanleiding is een reeks ernstige incidenten.

Incidenten

Vorig jaar februari ontspoorde in Dalfsen een trein nadat die op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond.
Medio november ontspoorde een trein in Winsum. Een chauffeur uit Sleen van een melkwagen botste op de trein.
In Deurne reed vorige week een goederentrein op een stilgevallen graafmachine en in Wouw botste afgelopen vrijdag een trein op een dieplader.

Niet vakbekwaam

De reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de bestuurders van die bijzondere voertuigen vaak niet vakbekwaam zijn en ook missen ze 'veiligheidsinzicht'. Bovendien zijn dit soort voertuigen veel vaker betrokken bij ongelukken op overwegen dan gewone auto's en vrachtwagens.
De organisatie vraagt Schultz dan ook om in te grijpen en dergelijke zware voertuigen niet langer toe te laten op gelijkvloerse spoorwegovergangen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.