Enquête: bent u slachtoffer van oplichting via internet?

ASSEN - Hoe groot is de schade door oplichting bij handel via internet en wat doet de politie eraan? Een onderzoek van RTV Drenthe samen met de andere regionale omroepen en de NOS moet daar antwoord op geven.

Vorig jaar werd volgens het CBS 4,4 procent van de inwoners van Drenthe slachtoffer van oplichting. Dat is het hoogste percentage van alle provincies. In heel Nederland komt het uit op gemiddeld 3,9 procent. Deze slachtoffers betaalden online voor iets wat ze helemaal niet kregen, kapot was, of later een vervalsing bleek te zijn.

Uit dat onderzoek blijkt niet over welke bedragen het gaat en welke producten en diensten vooral in trek zijn bij online-oplichters. Ook is onduidelijk of de slachtoffer goed zijn geholpen door de politie, als ze aangifte hebben gedaan.

Tips om oplichting te vermijden
De gezamenlijke omroepen gaan dat nu met deze enquête per regio op een rijtje zetten. Mensen die met internetoplichting te maken hebben gehad, kunnen in de enquête ook tips geven over hoe je dit soort oplichting kunt vermijden. 

De enquête kunt u hier invullen. De vragenlijst blijft twee weken online staan.
Deel dit artikel: