'Het moeilijkst was om Molukkers voor de camera te krijgen'

ASSEN - Morgen is het veertig jaar geleden dat de treinkaping bij De Punt en de gijzeling van de basisschool in Bovensmilde begonnen. Regisseur Coen Verbraak werkte een jaar aan de documentaire 'Wij willen leven!' - 40 jaar na de Molukse kapingen.
In de documentaire spreekt Verbraak met passagiers uit de trein en gegijzelden van de school. Ook spreekt hij met andere hoofdrolspelers, zoals toenmalig minister van justitie Dries van Agt, commandant van de precisieschutters Dick Berlijn en woordvoerder van de kapers Noes Solisa.
"Ik groeide op in Drenthe, maar woonde al in het westen van het land toen de kaping plaats vond", vertelt regisseur Coen Verbraak. "Ik was toen elf jaar en dacht: dit zou dus ook op mijn basisschool kunnen gebeuren."

'De impact zal wel meevallen'

Verbraak sprak met de kinderen, ondertussen volwassenen, die destijds gegijzeld waren. "Ik dacht, die sliepen maar vier nachten in die school. Die impact daarvan zal wel meevallen, maar dat was niet zo."
Integendeel. Als Verbraak aan de vroegere leerling Roelof Snippe vraagt of hij door de gebeurtenis beschadigd is, zegt hij: "Nogal. Zeer zwaar." En leerling Gonda Boersma: "Ik vond het heel zwaar. De ene nachtmerrie volgde de andere op. Ik heb eigenlijk dertig jaar niet geslapen. Ik was altijd bang. Ik vermeed donkere mensen."

'Het is geen favoriet onderwerp'

Het moeilijkst vond de regisseur het om een Molukker voor de camera te krijgen. "Ik merkte dat het geen favoriet onderwerp is in de Molukse gemeenschap. Ook omdat die kapingen natuurlijk ergens vandaan kwamen. Maar meestal wordt de kaping er alleen uitgelicht als een criminele actie. Dus ja, waarom zouden we dan nu weer hieraan mee doen?"
Uiteindelijk lukte het Verbraak op het nippertje om toch de Molukse stem te laten horen in zijn film. "Dat was natuurlijk essentieel, maar ik heb er veel moeite voor moeten doen." Zo nam hij de interviews met Chris Uktolseja, de broer van treinkaapster Hansina en Noes Solisa, de woordvoerder van de treinkapers, drie weken voor de uitzending op. Verbraak: "Terwijl ik een jaar met de film bezig ben. Dus ja, daar heb ik behoorlijk slecht van geslapen."
De documentaire 'Wij willen leven!' is vanavond te zien op NPO2 vanaf 20:25 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.