Herdenking Bovensmilde: 'Het is lekker gijzelweer'

BOVENSMILDE - Het is vandaag veertig jaar na het begin van de Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van de school in Bovensmilde. Leerlingen die destijds werden gegijzeld, houden dit jaar voor het eerst sinds tien jaar geen collectieve herdenking.
"Simpelweg omdat we onze doelen bereikt hebben. We geloven er ook niet in dingen maar eindeloos voort te laten slepen", zegt Eveline van der Vliet, leerling op de school tijdens de gijzeling.
Tien jaar geleden zijn oud-leerlingen van de school juist begonnen met de collectieve herdenking om ervaringen waar tientallen niet over was gesproken, te verwerken. Dit jaar dus niet meer. "De eerste keer zal ik nooit meer vergeten, omdat we uitermate angstige gevoelens hadden. Zo werden we toen gefilmd door een Molukse inwoner. De laatste herdenking hebben we eigenlijk met een groot feest gedaan van de Molukse en Nederlandse gemeenschap samen. Barbecue, muziek en kletsen. Super relaxt. En op een prachtige manier afscheid nemen van het verdriet van het verleden", aldus Van der Vliet.

Ontmoetingsplaats

Ook speciale stichtingen die de banden tussen de Nederlandse en Molukse gemeenschappen in Bovensmilde bevorderen, zijn opgeheven. Zoals de stichting BrinkBaru, die een groene ontmoetingsplaats realiseerde op de plek waar de school stond. "Het is nu een speelplek geworden voor kinderen. Wij hebben daarnaast veel gedaan aan kunst en cultuur, om mensen nader tot elkaar te brengen. En dat we het hebben over moeilijke onderwerpen, zoals onderlinge vooroordelen over elkaar. We moeten nader met elkaar kennismaken", zegt Mietji Hully, voormalig lid van de stichting BrinkBaru.

Verdriet verwerkt

Van der Vliet werd vanochtend anders wakker dan tien jaar geleden. "Ik stond vanochtend op en ik zei tegen mijn man: het is lekker gijzelweer. Het is exact, en het is werkelijk alsof de duvel er mee speelt, hetzelfde mooie, warme, zonnige weer als toen in 1977. Ik zit hier, in tegenstelling tot tien jaar geleden, ongelooflijk veel relaxter en in zekere zin stukken gelukkiger bij dan op dat moment. Ik ben een blij mens."
De gebeurtenissen hebben veel impact gehad op haar leven. "Het heeft veel gekost. Niet alleen tijd, maar ook relaties, vriendschappen en mijn bedrijf wat ik had. Ik heb uiteindelijk zo'n beetje 2,5 jaar dagelijks intensieve therapie gehad. Sindsdien gaat het goed met mij," zegt Van der Vliet.

Wel Molukse herdenking

Nabestaanden van de treinkapers houden op 11 juni aanstaande wel een herdenking bij De Punt ter nagedachtenis aan de kapers en gijzelaars die bij de bestorming van de trein om het leven zijn gekomen.
Van der Vliet vindt het prima dat de Molukse gemeenschap wel een herdenking bij De Punt houdt. "Het staat iedereen vrij om te herdenken zoals men wil," besluit Van der Vliet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.