Inspectie: Zorg Veenkade op orde

De Veenkade in Emmen heeft de zorg op orde, zegt IGZ (Rechten: Van Oost Media)
De Veenkade in Emmen heeft de zorg op orde, zegt IGZ (Rechten: Van Oost Media)
VEENDAM - Woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam heeft de zaken op orde. Die conclusie valt af te leiden uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Op de getoetste punten voldoet de instelling geheel of grotendeels, concludeert de inspectie. Bij de instelling stierven in korte tijd twee mensen. De families maakten daarvan melding bij de IGZ.

Everdiena Rooske

In de zomer van 2016 overleed de 28-jarige Everdiena Rooske uit Tynaarlo bij Veenkade. De jonge vrouw was opgenomen op de revalidatieafdeling. Volgens haar vader maakte de instelling fouten bij de behandeling.
Bij de overplaatsing vanuit het UMCG naar Veenkade ontbrak 'belangrijke informatie', erkende de instelling na eigen onderzoek. Het woonzorg- en revalidatiecentrum is in gesprek met het ziekenhuis om de overdracht van zorg kwalitatief verder te verbeteren.
Lees meer: 'Rapport sterfgeval Veenkade deugt niet'
Cor Penning
In december werd de 85-jarige Cor Penning uit Annen zwaar mishandeld. Een dementerende kamergenoot sloeg het slachtoffer met een ijzeren staaf van een rolstoel. De kamergenoot was drie dagen eerder op de kamer van Penning geplaatst na een spoedopname, omdat de man niet langer thuis kon wonen. Twee weken na de mishandeling overleed Penning aan zijn verwondingen. Volgens Veenkade was sprake van een inschattingsfout.
Onderzoek
Zorggroep Meander, waar Veenkade onder valt, stelde zelf een onderzoek in naar de gebeurtenissen en maakte een plan om herhaling te voorkomen. Volgens de inspectie is dat een gebruikelijke procedure.
Na het eigen onderzoek van Zorggroep Meander bezocht de inspectie Veenkade twee dagen lang om zelf de kwaliteit van zorg te beoordelen. Inspecteurs spraken met cliënten, medewerkers en het management. Ook werden dossiers en andere documenten bekeken.

Conclusie

Veenkade heeft de zaken op orde, maar op sommige punten is volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg ruimte voor verbetering. "Er wordt geleerd van fouten. Hier kan een verdere verbeterslag in gemaakt worden", aldus het inspectierapport. "Veenkade is zich daarvan bewust en werkt daar hard aan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.