Zoektocht vermiste Britse militair in Ruinerwold van start

RUINERWOLD/HAVELTE - In Ruinerwold is begonnen met de zoektocht naar een vermiste Britse militair. De man zat vermoedelijk in een Halifax II-bommenwerper die in december 1943 werd neergehaald door een Duits gevechtsvliegtuig.
Aan boord van het geallieerde toestel waren zeven bemanningsleden, zes van hen zijn begraven in Ruinerwold. Het vliegtuig was onderweg naar Berlijn. Het zevende bemanningslid werd pas gevonden tussen de vliegtuigwrakdelen, nadat de andere zes slachtoffers al naar de begraafplaats waren vervoerd.
Beelden van de zoektocht:
Beelden van de zoektocht door Andries Ophof

Lichaam in een krater gegooid

De exacte reden is niet bekend, maar toen Jan Postma, zoon van de eigenaar van het perceel, een of twee dagen na de crash kwam aanlopen, sommeerden de Duitsers hem om het zevende slachtoffer ter plekke te begraven in de krater die het vliegtuig bij de ontploffing had geslagen. De Duitsers hadden het lichaam al in de krater gegooid en afgedekt met de flap van een van de vleugels. Postma moest het gat dichtgooien. Hij had geen keus. Weigeren was geen optie.
21-jarige staartschutter
Postma vermoedt dat het gaat om de toen 21-jarige staartschutter sergeant Philip John Greenmon, maar daarover is geen 100 procent zekerheid. Op de begraafplaats in Ruinerwold liggen namelijk ook nog twee niet-geïdentificeerde slachtoffers. Eén van hen zou net zo goed sergeant Greenmon kunnen zijn. De andere twee vermiste bemanningsleden zijn de boordwerktuigkundige sergeant Walter Douglas Hall en de boordradiomarconist Stanley Webb.

Skelly-familie

De zoektocht gebeurt op verzoek van Paul Skelly, zoon van de echtgenote van sergeant Greenmon. Hij werd op het spoor gezet door een bericht op Facebook van Renske Postma, dochter van de man die het zevende bemanningslid op bevel van de Duitsers bij het wrak begroef. Postma had zich naar aanleiding van de verhalen van haar vader in de zaak verdiept en stuitte daarbij twee en een half jaar geleden op een boek van Skelly over Greenmon, de eerste echtgenoot van zijn moeder.
Postma vond Skelly op Facebook en mailde hem. Het balletje ging rollen nadat Skelly bij Britse autoriteiten had aangeklopt met de vraag om te bewerkstelligen dat het lichaam van sergeant Greenmon wordt geborgen.

Hardenweg

Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) begonnen vanochtend om negen uur, samen met collega’s van de Genie, de EODD en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, aan een zoektocht naar het zevende bemanningslid van de Halifax. Ze zoeken op de plek waar het vliegtuig 74 jaar geleden neerkwam, aan de Hardenweg tussen Ruinerwold en Havelte.
De BIDKL streeft ernaar de zoektocht en eventuele berging van het lichaam in één dag af te ronden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.