Grote groep vale gieren gezien bij Exloo

EXLOO - In het Lofargebied bij Exloo is een groep van zestig vale gieren gezien. Deze grote vogels komen normaal niet voor in Nederland.
Twee vogelliefhebbers ontdekten de vogels en zetten er foto's van op waarneming.nl. De vogels zouden na het opstijgen in zuidwestelijke richting zijn gevlogen.

'Het waren er wel zestig'

Fotograaf Gerard Middelkoop was een van de gelukkigen die de vogels zagen. "We liepen met z'n tweeën door het natuurgebied bij Exloo toen we de gieren zagen. Het waren er wel zestig. Een enorm grote groep", vertelt Middelkoop enthousiast.
Vale gieren leven vooral in Zuidwest-Azië, delen van noordelijk Afrika en op enkele plekken in Zuid-Europa. De vogels hebben een spanwijdte van ruim tweeënhalve meter. De roofvogel is een echte aaseter.

Vale gier geen vaste gast in Nederland

In de afgelopen jaren is de vale gier enkele keren in Nederland gezien. Het gaat dan soms om grote groepen, vaak afkomstig uit Spanje, die met de zuidenwind afdrijven naar het noorden. In onze provincie werd nog niet eerder zo'n grote groep gieren gezien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.