Bergsportvereniging: Becca di Monciair is een moeilijke beklimming

De Becca di Monciair (Wikimedia Commons / Paweł Kuźniar)
De Becca di Monciair (Wikimedia Commons / Paweł Kuźniar)
PATERSWOLDE - De vader en zoon die enkele dagen geleden zijn overleden bij de beklimming van de Italiaanse berg Becca di Monciair, beklommen een ingewikkeld terrein.
Dat vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV). Volgens de veiligheidscoördinator van de NKBV is de beklimming een technisch verhaal. Het is daarom verstandig om, zoals Jan Cees Breek (57) en zijn zoon Boris (20) uit Paterswolde deden, met een gids (38) te gaan, als je zelf niet alle ervaring en kennis in huis hebt.

Tragisch

Volgens Robin Baks, directeur van de NKBV, is het een heel tragisch ongeluk. "Ze hebben de goede periode gekozen voor de beklimming. Het weer was goed. En ze hebben de verstandige keuze gemaakt door met een ervaren gids op pad te gaan. Dat is helaas geen garantie gebleken."

Risicosport

De berg staat niet bekend als gevaarlijk. "Maar, het is een serieuze Alpinebeklimming. Bergsport is een risicosport en je kunt de risico's tot een minimum beperken, maar helaas niet helemaal uitsluiten", zegt Baks.
Lees meer: Vader en zoon uit Paterswolde omgekomen bij bergbeklimming
Om de Becca di Monciair te beklimmen moet je over een paar gletsjers heen. Daarna klommen de mannen afwisselend over rotsen, ijs en sneeuw. Tijdens de tocht waren ze met een touw aan elkaar verbonden. Het is voor de NKBV niet in te schatten hoe het ongeluk kon gebeuren. "Er kan op zo'n berg van alles gebeuren, daar kun je nu niets van zeggen", aldus Baks.
De twee mannen uit Paterswolde waren sinds mei lid van de NKBV.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.