Vijf vragen over fosfor

Een deel van het baggerschip vloog door het fosfor in de brand (Rechten: Van Oost Media)
Een deel van het baggerschip vloog door het fosfor in de brand (Rechten: Van Oost Media)
ASSEN - In het Kanaal in Assen is tijdens het uitbaggeren de chemische stof fosfor gevonden. Maar wat is het eigenlijk en is het gevaarlijk? Vijf vragen aan Willem Belgraver, docent scheikunde aan CS Vincent van Gogh in Assen.
Wat is fosfor?

"Fosfor is een chemische stof die niet in de natuur voorkomt. Komt fosfor in aanraking met zuurstof, dan ontbrandt het. Dat kan zowel in de lucht als bij water gebeuren. Er zijn twee varianten: witte fosfor en rode fosfor. De soorten verschillen van elkaar in onder meer de gevoeligheid voor ontbranding."

Is fosfor gevaarlijk?

"Witte fosfor is zeer giftig, rode fosfor kan ook schadelijk zijn. Het gevaar hangt af van de concentratie, maar van fosfor is bekend dat een klein beetje al snel schadelijk is voor de gezondheid. Ook de stoffen die bij de ontbranding vrijkomen kunnen gevaarlijk zijn. Je wilt het in ieder geval niet inademen. In het geval van Assen hoeft de buurt echter niet bang te zijn. Als er een beetje wind staat dan vervliegt het snel."
Lees meer: Werkzaamheden het Kanaal stilgelegd door vondst fosfor
Waar wordt fosfor voor gebruikt?
"Rode fosfor vind je bijvoorbeeld in lucifers en ontbrandt minder snel. Maar witte fosfor heeft vooral militaire toepassingen. In granaten, napalm of lichtkogels zit fosfor."

Hoe kun je fosfor veilig bewaren?

"Je moet ervoor zorgen dat er geen zuurstof bij kan komen, dus bewaart men fosfor vooral onder olie. Lucht kan door de olie niet bij de fosfor komen. Ook onder water kun je witte fosfor bewaren, maar blussen met water lukt niet."

Hoe doof je fosfor?

"Doordat fosfor ook onder water brandt, kun je het dus ook niet met water doven. Je kunt het gecontroleerd laten uitbranden onder zand, maar daarmee doof je het niet. Daarvoor heb je zogenaamde bordelese pap: een mengsel van koperzout en kalk. Maar dat heb je niet zomaar even staan, dus dan is zand een goede oplossing."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.