Wat is de perfecte bandenkeuze in de MotoGP?

Kervin Bos over de bandenkeuze in de MotoGP
Kervin Bos over de bandenkeuze in de MotoGP
MOTORSPORT - Wat voor bandenkeuze kunnen de coureurs van de MotoGP vandaag maken? Eurosport-commentator Kervin Bos praat ons bij.
Alle coureurs in de MotoGP rijden op dezelfde Michelin-banden, maar toch valt er nog heel wat te kiezen. Zo kun je uit drie verschillende voorbanden kiezen met droog weer.

Witte, zwarte, of gele streep

"De band met de witte streep is de zachtste band, de medium band wordt aangeduid met een zwarte streep. En de hardste band heeft een gele streep. Dan hebben we het over symmetrische banden waarbij het rubber over de hele band dezelfde compound heeft. Maar Michelin heeft voor Assen ook een aangepaste a-symmetrische band meegenomen. De rechterkant van de band is gemaakt van een hardere compound dan de rest omdat de rechterkant van de band in Assen heel zwaar belast wordt", aldus Bos.
Per circuit komt Michelin met een aangepaste band. Men houdt rekening met de lay-out van het circuit, de temperatuur en de compound. Ook wat betreft de achterband kunnen de coureurs kiezen uit een harde, medium en zachte band.
Kervin Bos legt uit:
video: Kervin Bos praat ons bij over de bandenkeuzes in de MotoGP

22 banden per coureur

Het aantal banden dat Michelin per raceweekend levert is gelimiteerd. Een coureur mag er 22 uitkiezen. De keuze voor een harde of een zachte band hangt van de motorfiets af. "De voorband is vaak een persoonlijke keuze van de coureur. De keuze voor de achterband heeft te maken met grip. Als de temperatuur hoog is en als de banden snel slijten, kiest een coureur vaak voor een harde band. Maar wie met een zachte band de hele wedstrijd kan rijden is natuurlijk spekkoper", besluit Bos.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.