Lange wachttijd Scheper Ziekenhuis komt door tekort aan oogartsen

EMMEN - Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van Treant is niet blij met de eerste plaats die het Scheper Ziekenhuis inneemt op de lijst van ziekenhuizen waar je het langst moet wachten op specialistische zorg.
"Als je zorg nodig hebt, wil je zo snel mogelijk geholpen worden en als je dan op de eerste plaats staat, kun je daar niet tevreden over zijn."
Lees meer: Lange wachttijden in de specialistische zorg, vooral in Emmen
Volgens Van de Wiel zijn er twee oorzaken voor de lange wachttijd: "We hebben een tekort aan medisch specialisten en we hebben te maken met een toenemende zorgvraag, omdat de bevolking steeds ouder wordt."
Het Scheper Ziekenhuis heeft met name een tekort aan oogartsen. "Als we daar genoeg van zouden hebben, zouden we niet eens in de top tien terecht zijn gekomen", vertelt Van der Wiel.
De wachttijd in het Scheper Ziekenhuis om geholpen te worden door een oogarts is 52 weken. "Dat vinden we veel te lang. We zijn op zoek naar oogartsen, maar die zijn nauwelijks te vinden", aldus Van de Wiel. "Er is een landelijk tekort en we merken dat het lastig is om oogartsen naar onze regio te krijgen. We vissen allemaal in dezelfde vijver en er studeren ook niet meer oogartsen af."

Bekend probleem

Jan van Loenen van Zorgbelang Drenthe is bekend met de problemen bij oogheelkunde, maar maakt zich wel zorgen. "Het is vooral heel vervelend voor patiënten. Wij maken ons zorgen om uitstel bij ingrepen die niet uitgesteld kunnen worden", zegt hij. "Maar we hebben tot nu toe geen signalen ontvangen dat die ingrepen vertraging oplopen."
Van Loenen beaamt dat het moeilijk is om genoeg oogartsen te vinden. "Het is een hardnekkig probleem. Oogheelkunde heeft al veel langer te maken met lange wachttijden. Dat is al wel dertig jaar het geval."
Praat ook mee over onze stelling van de dag: Liever op een wachtlijst dan naar een ander ziekenhuis

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.