Burgemeester Van Oosterhout baalt van verbod oefenduel FC Emmen

EMMEN - "Ik vind het oprecht vervelend. Ik had deze wedstrijd ook in de agenda staan." Burgemeester Eric van Oosterhout baalt dat hij het oefenduel van FC Emmen tegen het Engelse Plymouth Argyle moet verbieden. Het duel stond gepland voor 25 juli.
"Wij zijn informatie gaan ophalen in Engeland over de club die zou komen. De verwachting van de politie in Engeland was dat ongeveer
. Mogelijk ook mensen met een stadionverbod", zegt Van Oosterhout.

'Niet zeker van mensen met stadionverbod'

Volgens Van Oosterhout is het overgrote deel van de supporters prima volk. "Een beetje vaders met zonen. Maar met name rondom die mensen met een stadionverbod, daar zijn ze absoluut niet zeker van. Ze komen niet georganiseerd richting Nederland. Vorig jaar speelde Plymouth een oefenwedstrijd in Maastricht bij MVV en toen zijn er in het centrum van Maastricht een aantal vervelende incidenten geweest tussen supporters van beide partijen."

Die incidenten zouden volgens de burgemeester nog te overzien zijn. "Maar we weten dat op diezelfde dag in het centrum van Emmen een groot evenement is: de Vlindermarkt. Dan lopen er al gauw duizenden mensen in het centrum en vervolgens weten we dan niet welke Plymouth-supporters deze kant op zouden komen", aldus de burgemeester.
Op het Raadhuisplein waren twee jaar geleden rellen tussen supporters van Go Ahead Eagles en het Hongaarse Ferencváros. "Die geweldplegingen hebben ook indruk gemaakt. Nu zeg ik niet dat soortgelijke incidenten weer zouden kunnen gebeuren, maar helemaal zeker zijn we daar niet van. Voor de duidelijkheid: het zit niet bij de FC Emmen-supporters, dat is prima volk."
Lees meer: Video:Rellen in Emmen naast spelende kinderen
Burgemeester Van Oosterhout kan niet rekenen op de gewenste extra inzet van de politie. "Het is middenin de vakantie. Deze wedstrijd is niet aangemeld, sowieso zijn oefenwedstrijden niet meldingsplichtig. En we hebben onvoldoende capaciteit vanuit de politie om een eventueel incident te 'handlen'. Bij grote evenementen is de politie ruim op tijd opgeschaald. De politie zegt nu dat ze de vraag niet kunnen waarmaken."

Begrip

Van Oosterhout, zelf een supporter van Feyenoord, snapt de teleurstellingen. "Daar heb ik begrip voor. Maar omgekeerd: als er wel een heel groot incident is met onvoldoende politie, dan zegt iedereen tegen de burgemeester: 'u wist toch dat er een groep supporters u kant op kwam, dat niet helemaal tot de koorknaapjes behoort?'"

Tóch een wedstrijd?

FC Emmen-supporters hebben op Twitter inmiddels een oproep gedaan om tegen supporters van Plymouth Argyle, die wellicht toch naar Emmen afreizen, te spelen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.