D66 eist duidelijkheid over begeleiding overlastgevende asielzoekers Hoogeveen

HOOGEVEEN - Het experiment met de opvang van overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen leidt nu ook tot zorgen bij D66 in die gemeente.

De partij vraagt zich onder meer af of er voldoende politieagenten en begeleiders beschikbaar zijn bij eventuele problemen.

Zorgelijk
De partij noemt het 'zorgelijk' dat de overlastgevende asielzoekers worden gehuisvest in Hoogeveen. Bovendien zijn inwoners van Hoogeveen onvoldoende geïnformeerd door de gemeente, vindt D66. De partij heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Eerder trok VVD ook al aan de bel. Die wil zelfs dat het besluit wordt teruggedraaid.


Experiment
De opvang van overlastgevende asielzoekers in het azc in Hoogeveen is een experiment van de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In een speciale afdeling van het azc kunnen vijftig mensen geplaatst worden, die overlast in andere asielzoekerscentra hebben veroorzaakt. Ze krijgen te maken met beperkte bewegingsruimte buiten het azc en met een avondklok.

Groep stelende asielzoekers weg
Tegenover de komst van de vijftig, staat het vertrek van honderd asielzoekers uit het Hoogeveense azc die afkomstig zijn uit veilige landen als Marokko en Algerije. Dat is een groep asielzoekers die weinig kans maakt op een verblijfsvergunning, maar die momenteel veel overlast veroorzaakt in Hoogeveen. Ze plegen onder meer winkeldiefstallen en gedragen zich hinderlijk naar vrouwen.
Deel dit artikel: