Verpleegkundige berispt omdat hij gewonde motorcoureur liet liggen

Een verpleegkundige werd vandaag berispt (Rechten: ANP XTRA / Lex van Lieshout)
Een verpleegkundige werd vandaag berispt (Rechten: ANP XTRA / Lex van Lieshout)
SMILDE - Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een verpleegkundige uit België berispt, omdat die een motorcoureur uit Smilde niet aan zijn verwondingen heeft geholpen.
De crosser liep in oktober tijdens de grasbaanraces in Vledderveen ernstig beenletsel en brandwonden op. De verpleger keek niet naar de coureur om.
Seintje
Kort voor het incident kreeg de verpleegkundige een woordenwisseling met de EHBO-leden. Afgesproken werd dat de EHBO'ers eerst werden ingezet en de verpleger een seintje kreeg als die nodig was. Het tuchtcollege vindt dat de verpleegkundige als eindverantwoordelijke altijd zelf moet inschatten of er sprake is van spoed.
Bleef zitten waar hij zat
Toen de coureur ten val kwam en door zijn eigen motor werd meegesleurd had de verpleger direct in actie moeten komen. Daarentegen bleef de man op zijn post zitten en zag hij op afstand hoe de EHBO-leden de gewonde meesleepten.
Hij hoorde dat via de speakers een ambulance werd opgeroepen. Ook toen bleef de verpleger zitten. "Ik was bang voor een nieuwe discussie", zei de man eerder tijdens de zitting.
Niet bekwaam
Zelfs toen de ambulance er was en pas na drie kwartier vertrok informeerde de verpleger niet naar de situatie. "Meneer had zich niet moeten laten leiden door zijn emotie, ook niet na een geschil met de EHBO", zei de tuchtrechter. De man heeft zich niet gedragen als een bekwame verpleegkundige, zo werd geoordeeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.