Makers bergbeklimdocu halen top Peak Lenin

PIEK LENIN/WILHELMINAOORD - Twee van de zes bergsporters uit Drenthe en Groningen die een documentaire over bergsporten maken in Kirgizië hebben de top van de Peak Lenin bereikt.
Bergbeklimmers Ruben Vlaander en Roeland van Os staan op 7.134 meter hoogte. Dat laat klimmer Hans Nieuwendijk uit Wilhelminaoord weten via zijn satelliettelefoon. Of cameraman Rim Lucassen uit Groningen ook de top bereikt heeft, is nog niet duidelijk.
Imago veranderen
Afgelopen nacht hebben de mannen overnacht in een kamp op 6100 meter hoogte op de berg die op de grens van Kirgizië en Tadzjikistan. De groep bergbeklimmers vindt dat er een negatief imago heerst rondom hun sport. Daar willen de mannen met hun film verandering in brengen.
Lees meer: Naar zeven kilometer hoogte voor positieve film over bergbeklimmen
"Als alles goed verloopt, klimt Van Os morgen nog een keer naar de top, maar dan met collega Pieter Storm. Hij kan nu nog een dag extra in het 6100-meter kamp wennen aan de extreme hoogte" zo laten de documentairemakers via Facebook weten.

Nieuwendijk niet verder naar boven

Klimmer Hans Nieuwendijk uit Wilhelminaoord zal de anderen ondersteunen vanuit een kamp op 5400 meter hoogte. Nieuwendijk is tijdens de tocht ziek geworden, maar is inmiddels beter. Het is niet waarschijnlijk dat hij nog door zal klimmen tot de top. Maar volgens hem is ook op 5400 meter het uitzicht geweldig.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.