Attero verwerkt straks plastic afval tot korrels

Attero plaatst machines in de nieuwe fabriek (Rechten: RTV Drenthe)
Attero plaatst machines in de nieuwe fabriek (Rechten: RTV Drenthe)
WIJSTER - Ze zijn druk bezig om de machines te plaatsen in de nieuwe fabriek van Attero in Wijster. Deze machines verwerken straks jaarlijks zo'n 24.000 ton plastic afval.
Het gaat om plastic zakken en verpakkingen die in veel gemeenten in de container met oranje deksel worden verzameld. Deze verpakkingsmaterialen vormen in Nederland het grootste deel van het afval dat wordt afgevoerd. Maar het is zonde om het weg te gooien of te verbranden.
Andries Ophof nam een kijkje bij Attero in Wijster

Snijden, wassen en korrels van maken

"Eerst wordt het grof gesneden", zegt Leon Dirrix van Attero. "Daarna wordt het tot kleine snippers verwerkt en dan wordt het gewassen. Als laatste worden er korrels van gemaakt." Van deze korrels worden weer nieuwe verpakkingsmaterialen gemaakt.
Volgens Dirrix blijft er nog een klein beetje restmateriaal over. "Dat gaat opnieuw het systeem in om te kijken of er nog wat plastic uit te halen dat weer gebruikt kan worden."
De fabriek wordt eind dit jaar in gebruik genomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.