Eieren zeker één Drents bedrijf 'gevaarlijk voor kinderen'

De besmette eieren zijn inmiddels teruggeroepen.
(Rechten: RTV Drenthe)
De besmette eieren zijn inmiddels teruggeroepen. (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - De eieren van in ieder geval één van de met het middel fipronil besmette pluimveebedrijven zijn voor kinderen niet veilig om te eten. De Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde gisteren een lijst met de herkomstcodes van eieren met een te hoog fipronilgehalte.
Ook twee andere bedrijven
zijn uit voorzorg gesloten omdat ze mogelijk in aanraking zijn geweest met het niet-toegestane middel.

'Controleer uw eieren'

Vorige week ​waarschuwde de NVWA consumenten voor het eten van eieren die bij tientallen pluimveebedrijven vandaan komen. Bij één van de besmette bedrijven is er volgens de NVWA zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid.
Een gedeelte van de eieren heeft daarnaast een fipronilgehalte dat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Ook de eieren van in ieder geval één van de besmette bedrijven in Drenthe hebben een dergelijk hoog percentage van het middel. Het gaat in dit laatste geval om eieren met de code X-NL-42766XX.
Bij de meeste eieren is er een minder groot gevaar voor de gezondheid, maar er wordt toch afgeraden de eieren te eten. Via de website van de NVWA kunnen consumenten hun eieren met behulp van de code die op de eieren staat controleren.

Bloedluizen

Een bedrijf uit Barneveld gebruikte fipronil om bij pluimveehouderijen bloedluizen te verdelgen. De stof is licht giftig, maar kan in grotere hoeveelheden gevaarlijk zijn. "Het is een middel dat normaal gesproken in vlooienbanden zit. De boeren wisten niet dat het werd gebruikt en zijn nu ontzettend gedupeerd", vertelt Eric Hubers van LTO-Nederland.

Schadevergoeding wordt lastig

Bijna tweehonderd besmette bedrijven zijn uit voorzorg gesloten en hun eieren zijn uit de winkels teruggeroepen. Of zij allemaal hun schade vergoed van het bedrijf in Barneveld kunnen krijgen is volgens Hubers lang niet zeker. "Ik denk dat de schade van een pluimveebedrijf al zo groot is dat het nog maar de vraag is of dit bedrijf veel bedrijven kan tegemoetkomen in de schade", vertelt Hubers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.