Gastouder krijgt 4 jaar cel voor doodschudden baby

ASSEN - Voor het hard door elkaar schudden van de 1-jarige Roos, waardoor ze later overleed, moet gastouder Franciska S. vier jaar de cel in.
Volgens de rechtbank is doodslag bewezen. ​Het OM eiste eerder zes jaar cel tegen S.
Op 5 oktober schudde de 30-jarige Assense de baby door elkaar toen ze niet stopte met huilen. S. was naar eigen zeggen radeloos, omdat het meisje zich niet door haar liet troosten.
Lees meer: 'Door het politieonderzoek werden we keihard uit ons rouwproces gerukt'
Ze legde Roos daarna in haar bedje en ontdekte een half uur later dat ze bewusteloos was. De baby werd met spoed naar het UMCG gebracht. Daar overleed ze twee dagen later aan ernstig hersenletsel, ook wel bekend als het shaken baby-syndroom.

'Extra verantwoordelijkheid'

Volgens de rechtbank had S. zich er met haar opleiding tot gastouder van bewust moeten zijn wat voor gevolgen het schudden van een baby kan hebben. Verder had ze bij de EHBO-opleiding die ze moest volgen voor haar gastouderschap een folder met info over shaken baby-syndroom ontvangen. “Ook mocht van u als gastouder extra verantwoordelijkheid worden verwacht”, aldus de rechtbank.

Elke dag ermee leven

De rechtbank benadrukte dat gastouder S. met haar handelen ‘nauwelijks te bevatten leed’ heeft berokkend aan de ouders van Roos. “Tegelijkertijd houdt de rechtbank er rekening mee dat u dit ook niet heeft gewild en dat u er elke dag mee moet leven”, zei de voorzitter van de rechtbank tegen S., die bij het vonnis aanwezig was.
Lees meer: Gastouder over doodschudden baby: Ik was radeloos de knop ging om
De rechtbank houdt daar in de straf rekening mee. Daardoor viel de straf lager uit dan de eis van het OM. Ook werd in haar voordeel meegenomen dat ze geen psychiatrische stoornis heeft en dat de kans op herhaling heel klein is.

Minder schadevergoeding

De ouders van Roos eisten tijdens de rechtszaak ruim 69.000 euro schadevergoeding. 60.000 euro daarvan was shockschade. Die vond de rechtbank niet voldoende onderbouwd en wees ze niet toe. Daarvoor kunnen de ouders nog naar de civiele rechter.
S. moet wel de ruim 9.000 euro betalen die de ouders eisten voor onder meer de begrafeniskosten van Roos.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.