Mestafsluiters roofgoed: mest lekt weg in Borger

BORGER - Aan de Meerslagenweg in Borger is vannacht een afsluiter van een mestopslag gestolen. Mest is daardoor op het ernaast gelegen land gestroomd en in de sloot.
De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) meldt dat ongeveer 120m3 kalvermest is weggelekt. "De milieuschade is beperkt omdat er weinig fosfaten in kalvermest zitten," zegt een woordvoerder van de RUD. De eigenaar van de mestopslag heeft het grootste deel inmiddels opgeruimd.

Geen incident

Volgens de gemeente Borger-Odoorn is het al de tweede keer dat de eigenaar van de mestopslag is bestolen van een afsluiter. "Het is een groot probleem. De afgelopen maanden is er al vier keer een afsluiter gestolen," zegt een woordvoerder van de gemeente.
"Het is de dieven waarschijnlijk om de oud-ijzerprijs te doen. De afsluiters wegen zo'n veertig tot vijftig kilo," aldus de woordvoerder van de gemeente.

Wie doet zoiets?

Wethouder Freek Buitelaar van de gemeente Borger-Odoorn gelooft niet dat het om de ijzerprijs gaat. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand zoveel moeite doet voor een paar euro en onder de stront wil komen te zitten," zegt Buitelaar. Hij denkt dat het de dief of dieven om de kleppen zelf te doen is.
De mestafsluiters, die zo'n 150 euro kosten, bevatten messing. Mogelijk is het de dieven daar om te doen. Gedupeerde boeren kunnen geen mest lossen, waardoor de bedrijfsvoering deels stil komt te staan.

Milieuschade beperkt

Twee medewerkers van het waterschap Hunze en Aa's hebben de locatie vandaag geïnspecteerd. "De mest is in een droge greppel gelopen en heeft het oppervlaktewater niet bereikt," zegt een woordvoerder van het waterschap.
Boelens Graszoden is eigenaar van het perceel dat onder de mest gelopen is. "Het is niet in te schatten wat de schade voor de grond onder de zoden is. Mogelijk moet een laag grond afgeschraapt worden," zegt Henk-Jan Boelens.

Meerdere locaties

Ook uit Elp en Zwiggelte komen vandaag meldingen van diefstal van afsluiters.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.