Zwembad de Zwaoi in Valthermond bijna kopje onder

Zwembad de Zwaoi zit in geldnood (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
Zwembad de Zwaoi zit in geldnood (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
VALTHERMOND - Zwembad de Zwaoi in Valthermond zit in financiële moeilijkheden. Na een technische storing aan het hoogspanningsnet raakte een groot deel van de apparatuur van het zwembad beschadigd.
De schade loopt inmiddels tegen de 40.000 euro en het zwembad dreigt te verzuipen in betalingsachterstanden.

Alles met een stekker was stuk

In de nacht van 19 mei zorgde een piekspanning ervoor dat alle elektrische apparatuur die op dat moment aangesloten was, doorbrandde. De grootste verliespost kwam door de schade aan de technische installatie: alle zes cv’s waren buiten werking en moesten gerepareerd worden.
Toen de schade een dag later duidelijk werd, is er door de vrijwilligers en bedrijven waarmee het zwembad samenwerkt hard gewerkt om alles waar mogelijk weer te herstellen, zodat het bad weer open kon. Inmiddels was ook duidelijk geworden dat de schade volledig te herleiden was naar een losse fasedraad in een verdeelkastje van netbeheerder Enexis.

Enexis is aansprakelijk

Vanwege de hoogte van het schadebedrag schakelde Enexis een schade-expert in. Volgens die expert was de schade te wijten aan Enexis, laat voorzitter Annemiek de Groot van zwembad de Zwaoi weten. De expert was hoopvol over een snelle afhandeling.
Drie maanden later is er nog geen cent uitgekeerd, maar de rekeningen stapelen zich wel verder op. De gemeente Borger-Odoorn is van begin af aan op de hoogte van de situatie, maar is volgens de Zwaoi vooralsnog niet in staat om het zwembad te helpen. De gemeente wil verder niet inhoudelijk reageren. Het gevolg is dat sommige grote facturen nog steeds niet betaald zijn en er binnenkort ernstige betalingsproblemen dreigen.

De bodem is in zicht

“We teren nu op de coulance van enkele bedrijven om niet met aanmaningen en deurwaarders te dreigen. Dat moet niet”, zegt voorzitter Annemiek de Groot. Ze denkt dat ze het nog twee weken kunnen uitzingen zonder geld, maar dat daarna de bodem echt bereikt is.
Enexis heeft de schadepost vanwege de hoogte inmiddels doorverwezen naar hun eigen verzekeraar, waardoor een eventuele uitbetaling nog langer op zich zal laten wachten. De schade-expert heeft Enexis gevraagd een voorschot te betalen, maar ook dat is nog niet betaald.
Een woordvoerder van netwerkbeheerder Enexis zegt contact op te nemen met voorzitter De Groot van de Zwaoi.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.