'Nederland eerder afhankelijk van buitenlands gas dan verwacht'

de NAM in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
de NAM in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
DEN HAAG - Nederland heeft mogelijk sneller dan verwacht buitenlands gas nodig wanneer de overheid besluit dat de NAM minder gas mag winnen in Groningen. Dat concludeert TNO na onderzoek.
In de Nationale Energieverkenning wordt er nog van uitgegaan dat Nederland in 2030 gasimporteur wordt, maar volgens TNO komt de omslag mogelijk al in 2021.

Exporteur

Nederland voorziet al jaren in de eigen gasbehoefte en heeft miljarden euro's verdiend met de export van gas. De gaswinning door de NAM is de laatste jaren echter steeds verder teruggeschroefd vanwege de aardbevingen in Groningen.

Infuus

Als de productie verder wordt beperkt en de exploratie wordt gestaakt dan moet Nederland binnen 4 tot 6 jaar aan het infuus, zo komt naar voren uit het onderzoek. TNO benadrukt dat er een hoop onzekere factoren zijn die de voorspellingen beïnvloeden.

Hoogcalorisch

Een probleem bij het importeren van gas is dat Nederlandse huishoudens nu zijn ingesteld op zogeheten laagcalorisch aardgas. Internationaal wordt alleen hoogcalorisch gas aangeboden. Dat betekent dat het gas moet worden aangelengd of dat huishoudelijke installaties moeten worden vervangen. De industrie en energiecentrales gebruiken wel al hoogcalorisch gas.

Overgang

Het importeren van gas is verder geen probleem. Dat kan met schepen of via pijpleidingen. Wat wel lastig is volgens TNO is de overgangsfase als Nederland geleidelijk meer overgaat van aardgas op hernieuwbare energie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.