Groningen Airport Eelde wil aantal bestemmingen uitbreiden

Vliegveld Eelde wil vluchten naar München en Manchester (Rechten: archief RTV Drenthe)
Vliegveld Eelde wil vluchten naar München en Manchester (Rechten: archief RTV Drenthe)
EELDE - Groningen Airport Eelde wil op steden als München en Manchester gaan vliegen. Dat zei directeur Marco van der Kreeke gisteravond op een bijeenkomst in Leek.
Vijf Groningse gemeenten werden daar ingelicht over de plannen van het vliegveld, meldt
De aandeelhouders vragen een financiële bijdrage van de Regio Groningen-Assen (RGA) van 2,5 miljoen euro. De RGA is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe en twaalf gemeenten.

Verbetering internationale bereikbaarheid

"Het gaat om bestemmingen die echt iets toevoegen aan de internationale bereikbaarheid van Noord-Nederland. Zo hebben we vorig jaar Kopenhagen toegevoegd en we zouden graag meer van dat soort verbindingen willen", aldus Van der Kreeke. "Munchen staat hoog op ons verlanglijstje, maar het zou ook Frankfurt, Brussel of Manchester kunnen zijn; interessante knooppunten die Noord-Nederland goed verbinden met de rest van de wereld."

Meningen in Groningen verdeeld

De vijf gemeenten die gisteravond over de uitbreidingsplannen werden geïnformeerd zijn Leek, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Slochteren en Zuidhorn. In meerdere gemeenten zijn negatieve geluiden te horen. Zo zijn de meningen in bijvoorbeeld Zuidhorn verdeeld en heeft GroenLinks-fractievoorzitter Houwer zich in Leek al uitgesproken tegen de plannen.

Vrijdag besluit

Komende vrijdag moet de stuurgroep van de RGA een besluit nemen over het wel of niet beschikbaar stellen van de gevraagd 2,5 miljoen euro. De RGA moet unaniem zijn in het toekennen van het bedrag. Mocht één gemeente besluiten geen steun te verlenen, dan wordt het geld niet beschikbaar gesteld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.