Boswachter Albert Broekman in de Kop van Drenthe

Boswachter Albert Broekman (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
Boswachter Albert Broekman (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
Als kleine jongen uit Musselkanaal wil Albert militair worden of vrachtwagenchauffeur. Maar het loopt anders. Hij gaat naar de Middelbare Detailhandelschool, werkt bij de Gamma, doet de politieopleiding in Groningen en studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Het is het allemaal net niet.
Hij werkt ook voor een hovenier. “Dat vond ik erg leuk, maar nog te kleinschalig.” Dus gaat hij naar een open dag van de opleiding Bos- en natuurbeheer in Velp. “Daar kwam ik erachter dat ik het grote groen echt geweldig vind.” Hij volgt de opleiding en loopt stage binnen de boswachterij Gieten en Borger en bij het Boomkroonpad.

Afwisselend werk

Inmiddels werkt hij ruim twaalf en een half jaar jaar bij Staatsbosbeheer, momenteel in de Kop van Drenthe en “die tijd is voorbij gevlogen.” Het leukste aan zijn werk vindt Albert de afwisseling. “Je hebt natuurlijk wel een planning, maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren.”

Lees meer: De dag van boswachter Albert Broekman

Albert richt zich vooral op het publiek. “Ik heb al heel veel ervaring in het beheer en ik wil nu graag ervaring opdoen in de voorlichting. Druk is het wel. “Als boswachter weten de mensen je te vinden, je bent het eerste aanspreekpunt. En dat is ook weer het leuke aan mijn werk, je bent overal bij en je weet overal vanaf.”

De Kop van Drenthe

“Het mooie aan mijn werkgebied vind ik dat het een heel gevarieerd gebied is met heidegebieden, stuifzanden, hoogveen, diverse bostypen, mooie beekdalen en grote wateren.” En hier vind je nog een coulissenlandschap, met singels en houtwallen. “Het is een spannend landschap omdat je niet weet wat er verborgen ligt achter de volgende bosjes.”
Het beheer is intensief. “Op de heideterreinen lopen Drentse heideschapen, Nederlandse landgeiten en heidekoeien maar dat is niet voldoende om alle ongewenste vegetatie tegen te gaan. Eens in de zoveel tijd moeten we erheen om de berken en grove dennen uit de hei te trekken.” Dit gebeurt onder andere tijdens de Natuurwerkdagen en NLdoet-dagen.

Blauwgraslanden

In de toekomst hoopt Albert de blauwgraslanden terug te zien in het beekdallandschap. Die ontwikkeling is hier en daar al gaande. “De blauwe knoop is een heel mooi plantje dat je steeds meer terug ziet in de beekdalen. En diverse zegges, een grassoort met een blauwe gloed.” De blauwgraslanden danken hun naam aan deze plantjes. “Ook zie je steeds meer orchideeën verschijnen in het beekdal.”
Volg Albert via Twitter

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.