NAM mag geen extra gas opslaan in Langelo

De gasopslag bij Langelo (Rechten: Jörn Reuvers/RTV Drenthe)
De gasopslag bij Langelo (Rechten: Jörn Reuvers/RTV Drenthe)
LANGELO - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag geen extra gas opslaan in de ondergrondse opslag bij Langelo. De minister van Economische Zaken moet daarvoor eerst een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter motiveert.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
De gemeenten Noordenveld en Leek hadden de voorzieningenrechter gevraagd het besluit van de minister om de gasdruk te verruimen, te schorsen. Zij maken zich zorgen over de gevolgen van de verruiming van de toegestane gasdruk voor hun inwoners. Volgens hen is onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico's daarvan.
Lees meer: 'Weinig respectvol dat NAM al begint terwijl onderbouwing niet rond is'
Ruimere opslag van gas
De minister van Economische Zaken stemde in augustus 2015 in met een wijziging van het plan voor de gasopslag Norg. Met deze wijziging wordt in één van de compartimenten van de gasopslag een verhoging van de gemiddelde reservoirdruk toegestaan. Hierdoor kan de opslagcapaciteit van de gasopslag worden vergroot van 5 miljard naar 5,9 miljard kubieke meter.
Lees meer: 'Leidt opvoeren druk gasopslag in Langelo tot zwaardere aardbevingen?'
De Raad van State kan niet beoordelen of die gasdruk in dat compartiment juridisch toelaatbaar is. De minister moet daarvoor eerst een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter onderbouwt. Volgens de Mijnbouwwet mogen de gemeenten Noordenveld en Leek over zo'n nieuw besluit mogen adviseren. Het nieuwe besluit wordt niet eerder dan 1 februari 2018 verwacht.
De rechter heeft het besluit van de gemeente van augustus 2015 geschorst. Daarom mag de NAM de gasdruk nu niet verhogen. De gemeenten Noordenveld en Leek zouden meer tijd moeten krijgen voor een adviesprocedure. Ook vindt de rechter dat het 'niet aannemelijk' is dat een ruimere opslagcapaciteit van de gasopslag in Norg nodig is om de leveringszekerheid van het gas uit het Groningenveld te waarborgen.

Seismische dreiging

Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich buigt over de wijziging van het opslagplan Norg. In maart van dit jaar oordeelde de deze rechter in een bodemprocedure dat de minister het drukbereik in compartiment 2 heeft verruimd zonder duidelijkheid te geven over hoe groot de daarmee gemoeide belangen zijn. Ook heeft de minister niet onderbouwd welke gevolgen die verruiming heeft voor de seismische dreiging. De minister moest daarom beter onderbouwen waarom hij de hogere gasdruk in de gasopslag toestaat. De minister heeft dat nog niet gedaan.
Lees meer: Raad van State heeft kritiek op uitbreiding gasopslag Langelo
Noordenveld opgelucht
Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld is blij met de uitspraak van de Raad van State. "Ik ben opgelucht. We hebben deze procedure nu niet voor niets gevoerd. Dat geeft een goed gevoel."
Ook zegt Smid tevreden te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de noodzaak van de verruiming van de gasopslag. "De Raad van State zegt dat het niet aannemelijk is dat een ruimere opslagcapaciteit van de gasopslag in Norg nodig is voor het leveren van gas uit het Groningerveld. Daarmee bevestigt de Raad van State onze bezwaren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.