RIVM zoekt dode Drentse wasbeerhonden

Er zijn ongeveer tien dode wasbeerhonden gevonden in Drenthe (Rechten: Pixabay.com)
Er zijn ongeveer tien dode wasbeerhonden gevonden in Drenthe (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - Wasbeerhonden kunnen drager zijn van ziektes die ook voor mensen schadelijk zijn. Hoe schadelijk wordt onderzocht door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in samenwerking met het RIVM.
Vindt u een dode wasbeerhond in Drenthe? Meldt dit dan via het
of bel met 030-2537925.
Margriet Montizaan van het DWHC: "We hebben nog niet heel veel meldingen binnengekregen. Een stuk of tien." Voor het onderzoek zijn er meer dode dieren nodig. De wasbeerhond kan drager zijn van de vossenlintworm. "We hebben er nog een paar nodig om naar de parasiet te kijken."

Overdragen

Eitjes van deze parasiet zitten vaak in de ontlasting. "Uitwerpselen bevatten eitjes en die kunnen ook op de grond zitten. Mensen kunnen die binnen krijgen via de handen als je buiten werkt of bij het eten van gewassen, zoals bramen of bosvruchten", vertelt Montizaan.

Hoe gevaarlijk?

De beesten zien er met hun masker vaak lief uit. Of ze gevaarlijk zijn durft Margriet Montizaan niet te zeggen. "Het kan wel zijn dat de wasbeerhond bijdraagt aan een verdere verspreiding door Nederland of dat de populatie snel toeneemt. Ze kunnen daarmee een grotere rol gaan spelen." In Drenthe groeit het aantal wasbeerhonden. Zo is bekend dat in onze provincie wasbeerhonden in 2012 en 2013 jongen hebben gekregen.
Het onderzoek naar de wasbeerhonden duurt tot het einde van het jaar. Met het onderzoek kan het RIVM een risico inschatting maken voor de volksgezondheid.
Bekijk op de verspreidingsatlas waar de wasbeerhond leeft in Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.