Gegevens Drentse scholieren op straat door verloren usb

De gegevens van 180 scholieren liggen op straat (Rechten: Pixabay.com)
De gegevens van 180 scholieren liggen op straat (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - De gegevens van leerlingen van 180 scholen in Drenthe liggen op straat. Het gaat om de NAW-gegevens van de scholieren. Dus naam, adres en woonplaats. Maar ook e-mailadressen.
Verder stonden er inloggegevens van de scholen op de usb. Die zijn inmiddels aangepast. Het gaat om gegevens van ruim 22.000 leerlingen.

Gegevens mee naar huis

Een medewerker van Biblionet had de gegevens op een usb-stick gezet om thuis verder mee te werken. De medewerker verloor de usb en het is niet duidelijk waar de stick met de gegevens nu is. De gegevens op een usb-stick zetten en meenemen mag niet. Directeur van Biblionet Drenthe, Thijs Torreman: "Wij hebben strikte protocollen en afspraken. Dit is tegen de regels. De medewerker in kwestie vindt het ook allemaal heel vervelend."
Waar de usb is, weet Biblionet niet. "Wij zijn de gangen van de medewerker minutieus nagegaan. Af en toe voelde ik me net zo'n CSI-rechercheur, met het verschil dat het in dat programma vaak goed afloopt en wij de stick helaas niet hebben teruggevonden. We gaan er niet vanuit dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. De usb kan ook in de prullenbak liggen. Maar uitsluiten kunnen we het ook niet", aldus Torreman.

Onverwachte berichten

Alle scholen zijn inmiddels geïnformeerd. Torreman adviseert ouders om de e-mailadressen van de kinderen goed in de gaten te houden. "Mijn advies aan de ouders is: wees alert. Houd het mailadres van de kinderen in de gaten en pas het desnoods aan." Als er wat verdachts binnenkomt, dan kan dit bij de school worden gemeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.