Mariniers weten weinig van treinbestorming De Punt in 1977

De trein bij De Punt na de bestorming in 1977 (Rechten: ANP)
De trein bij De Punt na de bestorming in 1977 (Rechten: ANP)
DEN HAAG/DE PUNT - De eerste twee van de elf mariniers die gehoord worden over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt kunnen zich weinig van de bestorming herinneren.
"We waren serieuze mensen en hadden als doel mensen er veilig uit te halen", zei de eerste marinier die wordt aangeduid met de code 5G. Hij zei ook dat hij het liefst wilde dat de negen kapers levend waren gearresteerd. Zes van hen kwamen om tijdens de bestorming, evenals twee treinreizigers. Volgens de man is hele zaak een 'farce'.
De marinier vertelde dat hij tijdens de bevrijding zelf onder vuur werd genomen door de Molukse kapers. Een van die schutters, Max Papilaya, kwam later zelf om het leven.

Twijfel bij marinier 5D

De tweede marinier die maandag voor de rechtbank in Den Haag moest getuigen in de Molukse treinkapingszaak - marinier 5D - zei zich niet veel te kunnen herinneren. Op een groot aantal vragen van de drie rechters en van advocaat Liesbeth Zegveld zei hij te twijfelen of het niet te weten.
5D bemoeide zich naar eigen zeggen alleen met zijn eigen opdracht. En dat was na de inval in de trein de tussenruimte tussen twee coupés veilig te stellen. Hij vermoedt dat hij zelf als eerste is ingestapt nadat zijn aanvalsgroep de treindeur op hadden geblazen. Maar wat hij daarna precies deed, kon hij niet goed navertellen.
Wel kan het zo zijn geweest - maar ook dat wist hij niet zo zeker meer - dat hij heeft geschoten op de toiletdeur. Waarom werd niet duidelijk maar "er zou een dreiging naar buiten kunnen komen''. Het was niet zijn opdracht om op de deur te schieten, maar het gebeurde.
Marinier 5D gaf net als zijn collega 5G aan dat de geweldsinstructie helder was. Er was volgens hem van hogerhand geen opdracht gegeven om de kapers koste wat kost te doden, zoals in sommige publicaties over de kwestie is geopperd. Dat kon hij zich niet voorstellen en hij zou dat als marinier toen ook niet hebben gepikt. "Een marinier wordt niet opgeleid om te doden'', aldus 5D.

Rechtszaak

Het verhoor van de mariniers is onderdeel van de rechtszaak tegen de Staat over de gewelddadige beëindiging van de kaping. Nabestaanden van de kapers eisen een schadevergoeding. Ook willen ze duidelijkheid over wat er precies met de gijzelnemers is gebeurd.
De nabestaanden van Papilaya hebben samen met die van de omgekomen vrouwelijke kaper Hansina Uktolseja een proces aangespannen tegen de Staat vanwege mogelijk onrechtmatig handelen tijdens de bevrijding. De twee zouden al gewond en weerloos op de grond hebben gelegen toen ze werden gedood.

Afgeschermd

5G was marinier ziekenverzorgende en is volgens eigen zeggen pas de trein ingestapt toen de bevrijdingsactie voorbij was. Het verhoor werd afgeschermd en vond met stemvervorming plaats. 5G zag tijdens de bevrijdingsactie in 1977 twee tot drie doden, maar daar zaten Papilaya en Uktolseja niet bij, zei hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.