Villa's in Paterswolde-Noord komen er, maar wel minder groot

De oude school in Paterswolde Noord die moet wijken voor twaalf villa's (Rechten: Annemarie Machielsen)
De oude school in Paterswolde Noord die moet wijken voor twaalf villa's (Rechten: Annemarie Machielsen)
VRIES - De twaalf omstreden villa's in Paterswolde-Noord komen er. Dat besloot een meerderheid van de raad van gemeente Tynaarlo vanavond. Wel worden de villa's een stuk minder groot dan eerder de bedoeling was.
Een week geleden stelde ontwikkelaar PC Vastgoed voor aan de raad om de huizen minder groot te bouwen. Zo is het bouwoppervlak in plaats van maximaal 360 vierkante meter, nu 180 vierkante meter groot. Ook moeten de villa's minstens acht meter van de grens met het natuurgebied worden gebouwd.

Discussie

Er is veel te doen geweest om de komst van de villa's, die op de plek moeten komen van de oude basisschool in Paterswolde-Noord. De school wordt nu nog anti-kraak bewoond, maar de gemeente wil van het gebouw, dat in slechte staat is, af.
Een actiegroep zei in de zomervakantie nog de historische school te willen behouden. Daarin kunnen volgens hen vier appartementen gemaakt worden. Het groene gebied rond de school moet blijven, en twee tot drie nieuwe huizen in de lintbebouwing van de Groningerweg vinden ze 'beter bij de structuur passen'. Twaalf villa's in hun achtertuin vinden ze een aantasting van het open groene gebied.

WOB

In augustus zijn er schriftelijke vragen gekomen van de ChristenUnie en Leefbaar Tynaarlo. Ook heeft een actiegroep van buurtbewoners een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Ze willen weten hoe projectontwikkelaar PC Vastgoed de school in handen heeft gekregen.
In de gemeenteraad werd een motie aangenomen van de ChristenUnie. De partij wil dat het voorstel van de ontwikkelaar wordt vastgelegd om de villa's minder groot te bouwen. Ook de PvdA diende een motie in. Hierin stond dat de ontwikkelaar en omwonenden opnieuw met elkaar in gesprek moeten gaan, maar dit voorstel werd niet aangenomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.