Marinier 2D schoot op beweging in hoek van coupé bij beëindiging treinkaping

In dit hokje doen de mariniers anoniem hun verhaal (Rechten: ANP/Olaf Kraak)
In dit hokje doen de mariniers anoniem hun verhaal (Rechten: ANP/Olaf Kraak)
DEN HAAG - Marinier 2D besloot veertig jaar geleden in een fractie van een seconde te schieten op "een menselijke beweging'' die hij rechts in de hoek van de treincoupé zag. Vlak daarvoor was hij zelf beschoten vanuit die hoek. Hij vertelde dat hij dat merkte doordat hij een vuurmond zag en een schampschot op zijn helm voelde.
Dat zei 2D vandaag voor de rechtbank in Den Haag, waar hij als getuige is opgeroepen om te verklaren over de Molukse treinkaping in 1977. Pas achteraf begreep hij dat het slachtoffer dat hij had beschoten de enige vrouwelijke kaper van de trein was, Hansina Uktolseja.
Lees meer: Verhalen mariniers De Punt rijmen niet met elkaar
Onder anderen haar nabestaanden hebben een proces aangespannen tegen de Staat. Zij veronderstellen dat Hansina is geëxecuteerd terwijl ze al zwaargewond en weerloos op de grond lag.
Lees meer: Marinier 5B schoot op een bewegende deken bij beëindiging treinkaping
2D verklaarde dat hij op ongeveer 2,5 tot 3 meter afstand stond en met zijn revolver schuin naar beneden twee tot drie kogels afvuurde.

Anoniem

De mariniers blijven tijdens de verhoren anoniem. Ze zitten in een speciale cabine, zodat ze niet te zien zijn vanuit de zaal. De verhoren duren nog tot en met morgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.