Expositie in Herinneringscentrum Kamp Westerbork over homovervolging in WOII

De tentoonstelling over homovervolging in de WO II is vanaf vandaag te zien in het Herinneringscentrum (Rechten: RTV Drenthe/Petra Wijnsema)
De tentoonstelling over homovervolging in de WO II is vanaf vandaag te zien in het Herinneringscentrum (Rechten: RTV Drenthe/Petra Wijnsema)
HOOGHALEN - Zo'n 50.000 tot 60.000 homoseksuelen zijn in de Tweede Wereldoorlog gearresteerd vanwege hun geaardheid. Ze werden opgesloten in gevangenissen, tuchthuizen of concentratiekampen. Straffen liepen op van gedwongen castratie tot de doodstraf.
Over deze homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is een expositie ingericht bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Drentse Regenboog Cultuurweek

De tentoonstelling is te zien vanaf vandaag tot 14 oktober tijdens de eerste Drentse Regenboog Cultuurweek. In deze week wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in Drenthe.

Veroordeeld wegen seksuele geaardheid

In Duitsland werden vanaf 1934 steeds meer mannen opgepakt op verdenking van homoseksualiteit, vooral Duitsers en Oostenrijkers. Tijdens de oorlog werden alle Duitse mannen die meer dan één keer wegens homoseksualiteit waren veroordeeld, na afloop van hun tuchthuisstraf naar concentratiekampen gestuurd.
In Nederland vond vervolging zoals in Duitsland niet plaats, maar je was als homo wel extra verdacht.

Ook na de oorlog een strafblad

In de tentoonstelling zijn foto’s te zien en persoonlijke verhalen te lezen. Zoals dat van de Groninger Tiemon Hofman. Hij werd in 1941 op 16-jarige leeftijd opgepakt vanwege zijn geaardheid en vastgezet. Ook na de oorlog hield Hofman een strafblad, waardoor hij nooit een gewone baan kreeg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.