Oud-mariniers: Wij schieten niet op benen, dat doet een wijkagent

Proces is schijnvertoning volgens oud-mariniers (Rechten: archief RTV Drenthe)
Proces is schijnvertoning volgens oud-mariniers (Rechten: archief RTV Drenthe)
DE PUNT - De Nederlandse regering ging er vanuit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant.
Zij waren zelf betrokken bij een gelijktijdige bevrijdingsactie van een basisschool. De oud-mariniers zijn ervan overtuigd dat de verklaringen van hun collega's zijn 'ingefluisterd' door de Nederlandse overheid om de politiek vrij te pleiten.
"Bij onze briefing werd letterlijk gezegd dat er doden zouden vallen," aldus een van hen in De Volkskrant. "Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd." Mariniers verklaarden tegenover de rechtbank dat ze geweldsinstructies hadden opgevolgd.
Volgens de geïnterviewde oud-mariniers was bij de aanval op de trein echter geen sprake van levensbesparende geweldsinstructies. "Wij schieten niet op benen. Dat doet een wijkagent." Bij de actie kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.
Een defensiewoordvoerder ontkent tegenover de krant de aantijgingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.